Casa și grădina: Lilicele

Biologul Marian Niță ne prezintă detalii despre o plantă originară din Spania, anuală și bienală, cu înălțimea între 20-40 cm., Lilicele. Aceasta preferă soluri călduroase și însorite.

Denumirea științifică: Iberis umbellata L.

Denumirea populară: Lilicele

Familia: Cruciferae

Etimologie:
Numele genului vine de la vechea denumire a Spaniei, „Iberis”.


Origine:
Genul cuprinde cca.30 de specii anuale, bienale sau perene,.originare din diferite zone ale Europei.
Iberis umbellata L.

Plantă anuală și bienală, cu înălțimea între 20-40 cm.

Tulpini drepte ramificate în partea superioară, frunze lanceolate, acuminate. Florile au culoarea violet-lila sau purpuriu, sunt dispuse în corimbe umbeliforme, care se alungesc după înflorire. Înflorește din iunie până în august. Prin selecție s-au obținut numeroase soiuri, care diferă prin culoare, ce pot fi: albă, lila, roz aprins, purpuriu etc.

Se cultivă și o formă pitică, Iberis umbellata nana, de 15-20 cm. înălțime și soiuri tetraploide, cu flori mari.


Cerințe ecologice:
Iberis preferă soluri calcaroase și însorite.

Utilizare:
Sunt utilizate în decorul de vară, în ronduri, platbande multicolore, iar soiurile pitice pentru borduri. Mai puțin se folosesc ca flori tăiate și în acest caz se utilizează soiurile tetraploide cu flori mari.

Etichete:


Simona Muşuroi

Lucrează la TVR Craiova încă de când era studentă, din anul 1999. Absolventă a Facultății de Litere din Craiova, secția Română-Spaniolă. Debutează ca moderatoare a emisiunii de divertisment „Care pe care”.


Emisiuni Recente


Articole similare


Regiunea în obiectiv – 15.06.2021

Astăzi, de la ora 16.00, în direct și pe canalul TVR3, vă așteptăm cu o nouă ediție a emisiunii Regiunea în obiectiv. Invitați sunt: prof. univ. dr. Catalin Ghita – Universitatea din Craiova, critic literar, ce ne prezintă detalii despre Mihai Eminescu la împlinirea a 132 de ani de la dispariția sa și Emilian Ștefârță […]

Regiunea în obiectiv – 09.06.2021

În platoul nostru vine talentata solistă de la Ansamblul Profesionist „Doina Oltului” , Ștefania Strejescu , cu piese în primă audiție de pe primul său album. Despre pasiunea pentru cărțile pentru copii și recentul proiect încheiat în județul Vâlcea discutăm, prin Skype, cu a doua invitată, Sînziana Popescu – scriitor. Vizionare plăcută.

Regiunea în obiectiv – 28.05.2021

Bun găsit!☕🍪 Astăzi, la emisiunea Regiunea în obiectiv , în direct la TVR Craiova , de la ora 16.00, vă așteptăm cu o nouă ediție. Invitate sunt: În platou: Camelia Radulian – scriitoare; Prin Skype, prof. univ. dr. ing. Sina Niculina Cosmulescu – decan Facultatea de Horticultută UCV. Vizionare plăcută, prieteni!

Regiunea în obiectiv – 24.05.2021

De la ora 16.00, în direct la TVR Craiova, vă așteptăm cu o nouă ediție a emisiunii Regiunea în obiectiv. Invitată, în platou, este Sandu Luminita – președinte ANCAAR, iar prin Skype: ELENA SANDU – mentor, student masterat Facultatea de Psihologie UBB Cluj și IBRAHIM CIVCI – voluntar Turcia, actor, Facultatea de Inginerie Izvor. Discutăm […]