Casa și grădina: Planta Crevete

Specie originară din Mexic, planta despre care discutăm astăzi cu dl. Prof. Biolog Marian Niță, este un artist mic cu tulpini subțiri, flexibile, are florile albe, cu petale purpuriu la vârfuri- Plantă crevete- Beloperone.

Denumire științifică: Beloperone Nees.

Familia: Acanthaceae

Etimologie:

De la cuvintele „belos” „ săgeată” și „peronne” – legătură, cu aluzie la forma conectivului staminei ( porțiune prin care trece nervura  cu vase din filament și care leagă între ei sacii polinici  din anteră).

Origine:

Genul cuprinde peste 60 de specii originare din America tropicală. Sunt plante lemnoase sau perene erbacee, cu frunze persistente, simple, opuse adesea întregi. Florile numeroase, tubulare, au durată scurtă și culori diferite: crem, galben, portocaliu, roz  sau roșu însoțite de bractee colorate, decorative, ușor curbat, dispuse în epice terminale. Fructul este o capsulă comprimată.

Beleperone guttata  Brandeq.

Specie originară din Mexic, este un un artist mic, cu tulpini subțiri, flexibile. Frunzele sunt ovale, cu vârful ascuțit și acoperite de perișori și culoare verde deschis.

Florile sunt albe, tubulare, cu paralele colorate purpuriu la vârfuri, nesemnificative.

Inflorescențele lungi sunt epice terminale, grupate câte 2-3 pe lăstari, în poziție dreaptă sau pendentă. Sunt formate din bractee de culoare brun-roșcat, roz sau galben pal, persistente, suprapuse, foarte originale și atrăgătoare, cu aspect solzi ce amintește de forma creveților. Înflorește abundent în cea mai mare parte a anului.

Cerințe ecologice:

Specie puțin pretențioasă  față de substratul de cultură, preferă locuri luminoase, dar nu direct la soare. Necesită umiditate atmosferică ridicată, iar ghivecele se pun pe o farfurie cu pietriș și apă.

Utilizare:

Plantă de apartament cultivată și apreciată pentru valoarea sa ornamentală.

 

Etichete:


Simona Muşuroi

Lucrează la TVR Craiova încă de când era studentă, din anul 1999. Absolventă a Facultății de Litere din Craiova, secția Română-Spaniolă. Debutează ca moderatoare a emisiunii de divertisment „Care pe care”.


Emisiuni Recente


Articole similare


Casa și grădina: Papucul Doamnei

Astăzi aflăm mai multe de la biologul Marian Niță despre o plantă la ghiveci care se folosește la decoarea apartamentelor, în camere mai puțin încălzite și luminoase: Papucul doamnei. Etimologie: Numele genului provine de la cuvântul latin „calceolus”, care înseamnă papuc, cu aluzie la forma florii. Origine: Genul originar din regiunile temperate ale Americii de […]

Regiunea în obiectiv – 12.01.2021

Dacă e marți, vă revedeți, în direct pe canalul TVR 3, de la ora 16.00 cu realizatorul emisiunii Regiunea în obiectiv, Simona Mușuroi și invitatele ei. Vine în platoul nostru cu piese frumoase din folclorul oltenesc îndrăgita interpretă de muzică populară, doamna MARIA GHINEA. Prin Skype, primim detalii despre Concertul de Anul Nou și proiectele […]

Casa și grădina: Cala

Discutăm despre o plantă perenă, sensibilă la frig, care se cultivă în sere mari, luminoase, aerisite și care are o durată lungă de păstrare ca floare tăiată: Cala. Biologul Marian Niță ne oferă detaliile și de această dată. Denumirea științifică: Zantedeschia Sprenq. Familia: Araceae Etimologie: Genul a fost numit astfel în cinstea botanistul italian Francesco […]

România în bucate-#țăstShow oltenesc în Brabova, Dolj

O ediție specială a unui #țăstShow realizat de echipa TVR Craiova, în comuna Brabova, din județul Dolj. În meniu, așa cum v-am obișnuit, rețete specifice zonei, pregătite cu ingrediente naturale, savuroase, din grădină. Începem cu o gură de țuică de prună, servită din trochiță (în imagini veți observa și recipientul din care se toarnă băutura […]

România în bucate- #țăstShow oltenesc în Popești, Vâlcea

Pentru această ediție am mers tot în Vâlcea, în localitatea Popești, unde am pregătit niște rețete delicioase alături de gazdele noastre. Ce avem în meniu? Începem cu umplătură-un fel de mâncare local, pregătit mai ales la pomeni. Ce conține? -pipote, inimi de pasăre -ficăței -ceapă -cartofi -morcovi -cimbru -sare, piper Continuăm cu ied la ceaun, […]