Casa și grădina: Sporul casei

Despre un gen care cuprinde circa 850 de specii anuale, perene, originare din regiunile tropicale aflăm mai multe de la prof. biolog Marian Niță: Sporul casei.

Denumire științifică: Impatiens L.
Familia: Balsaminaceae
Etimologie:
Numele genului vine de la cuvântul latin „impatiens” – nerăbdător, sensibil, cu aluzie la rapiditatea cu care fructele mature se deschid la cea mai mică atingere și aruncă semințele.


Origine:
Genul cuprinde circa 850 de specii anuale, perene, originare din regiunile tropicale și subtropicale din Asia și Africa. Plante în general glabre, cu frunze caduce sau persistente, alterne, simple, întregi, pețiolate, cu marginea dințată. Florile sunt solitare sau grupate câte două, exilate sau terminale și au culori diferite. Corola este neregulată, formată din trei sepale petaloide, din care una se prelungește într-un pinten și trei petale, cele laterale bifide sau lobate. Fructul este o capsulă.

Impatiens walleriana Hook.
Specie originară din estul Africii tropicale. Plantă perenă, ramificată, cu tulpini groase, cărnoase, glabre, de 30-60 cm. înălțime. Frunzele sunt ovale, lanceolate, alungite, altern, cu marginea crenată și vârf ascuțit. Florile numeroase, solitare sau grupate câte 2, axilare, au culoare albă, portocalie, roz, roșu rubin, violet și pinteni foarte lungi. Fructele sunt capsule rotunde, verzi. Înflorește de primăvara timpuriu, până toamnă tarziu. Este specia cea mai cultivată.


Cerințe ecologice:
Necesită un substrat aerat, cu o bună capacitate de reținere a apei, bine drenat, care se menține reavăn tot timpul, cu pH 6-6,5. Vara preferă locuri umede, cu lumină indirectă și umiditate relativă 80-85%. Temperatura optimă de creștere și înflorire este de 18-20 gr. C. , dar rezistă și la temperaturi mai ridicate, până la 25 gr. C. Pentru o înflorire permanentă se asigură minim 16 gr. C. În timpul iernii temperatura nu trebuie să scadă sub 13 gr. C.
Curenții de aer rece și temperaturile scăzute determină îngălbenirea și căderea frunzelor. Lipsa apei duce la ofilirea frunzelor, iar excesul de apă în condiții de umbră provoacă înnegrirea bazei lăstarilor. Lumina insuficientă asociată cu multă căldură și atmosfera uscată determină o înflorire mai redusă, căderea florilor și formarea de lăstari subțiri.

Utilizare:
Plante de interior cultivate la ghivece, apreciate pentru înflorirea permanentă și abundentă și florile divers colorate. În zonele cu climă caldă sunt foarte utilizate în decorul grădinilor, vara, în borduri, masive, jardiniere, vase decorative amplasate pe verande și terase.

Etichete:


Simona Muşuroi

Lucrează la TVR Craiova încă de când era studentă, din anul 1999. Absolventă a Facultății de Litere din Craiova, secția Română-Spaniolă. Debutează ca moderatoare a emisiunii de divertisment „Care pe care”.


Emisiuni Recente


Articole similare


Regiunea în obiectiv – 20.04.2021

De la ora 16.00, în direct pe TVR Craiova și TVR3, vă așteptăm cu o nouă ediție a emisiunii Regiunea în obiectiv. Invitați sunt: 🎼LIVIU OLTEANU, ce ne aduce piese frumoase din folclorul oltenesc, dar și o masă îmbelșugată, tradițională, cu preparate de post și 🎤IRINEL CĂNURECI – șef sectia de etnografie Muzeul Olteniei Craiova, […]

Regiunea în obiectiv – 15.04.2021

Astăzi, de la ora 16.00, în direct la TVR Craiova, live pe YouTube si Facebook, vă așteptăm cu o nouă ediție a emisiunii Regiunea în obiectiv. Invitată este Oana Andreia Sambrian – cercetător științific III dr. Academia Română din Craiova. Tema discuției: împlinirea a 140 de ani de relații diplomatice româno-spaniole. Discutăm despre prognoza meteo […]

Casa și grădina: Trandafirul chinezesc

Denumirea științifică: Hibiscus L. Familia: Malvaceae Etimologie: Nume grecesc utilizat de Dioscoride pentru nalbă. Origine: Genul cuprinde peste 150 de specii anuale și perene, erbacee sau lemnoase, originare din zonele tropicale și subtropicale. Hibiscus rosa sinensis L. Este singura specie cultivată ca plantă de apartament, foarte apreciată pentru florile sale exotice, care se prezintă într-o […]

Regiunea în obiectiv – 06.04.2021

De la ora 16.00, vă dam o nouă întâlnire, în direct la TVR Craiova și pe canalul TVR3, la o nouă ediție a emisiunii Regiunea în obiectiv. Invitați sunt: Georgiana Bîrsac, care vine cu piese frumoase din folclorul gorjenesc și Gabi Rizea, prin Skype, care ne va oferi detalii despre pasiunea sa. Vizionare plăcută!

Cap de afiș – concert Analia Selis

Concertul susținut în data de 5 martie 2021, la Filarmonica “Oltenia” Craiova face parte din proiectul “Symphonic Piazzolla” lansat anul acesta de artista argentiniană ANALIA SELIS. “Symphonic Piazzolla” celebrează centenarul naşterii lui Astor Piazzolla şi dezvăluie publicului o faţetă necunoscută a maestrului tango-ului, interpretându-i muzica în cea mai autentică manieră. Alături de ANALIA SELIS, vor […]