Casa și grădina: Sporul casei

Despre un gen care cuprinde circa 850 de specii anuale, perene, originare din regiunile tropicale aflăm mai multe de la prof. biolog Marian Niță: Sporul casei.

Denumire științifică: Impatiens L.
Familia: Balsaminaceae
Etimologie:
Numele genului vine de la cuvântul latin „impatiens” – nerăbdător, sensibil, cu aluzie la rapiditatea cu care fructele mature se deschid la cea mai mică atingere și aruncă semințele.


Origine:
Genul cuprinde circa 850 de specii anuale, perene, originare din regiunile tropicale și subtropicale din Asia și Africa. Plante în general glabre, cu frunze caduce sau persistente, alterne, simple, întregi, pețiolate, cu marginea dințată. Florile sunt solitare sau grupate câte două, exilate sau terminale și au culori diferite. Corola este neregulată, formată din trei sepale petaloide, din care una se prelungește într-un pinten și trei petale, cele laterale bifide sau lobate. Fructul este o capsulă.

Impatiens walleriana Hook.
Specie originară din estul Africii tropicale. Plantă perenă, ramificată, cu tulpini groase, cărnoase, glabre, de 30-60 cm. înălțime. Frunzele sunt ovale, lanceolate, alungite, altern, cu marginea crenată și vârf ascuțit. Florile numeroase, solitare sau grupate câte 2, axilare, au culoare albă, portocalie, roz, roșu rubin, violet și pinteni foarte lungi. Fructele sunt capsule rotunde, verzi. Înflorește de primăvara timpuriu, până toamnă tarziu. Este specia cea mai cultivată.


Cerințe ecologice:
Necesită un substrat aerat, cu o bună capacitate de reținere a apei, bine drenat, care se menține reavăn tot timpul, cu pH 6-6,5. Vara preferă locuri umede, cu lumină indirectă și umiditate relativă 80-85%. Temperatura optimă de creștere și înflorire este de 18-20 gr. C. , dar rezistă și la temperaturi mai ridicate, până la 25 gr. C. Pentru o înflorire permanentă se asigură minim 16 gr. C. În timpul iernii temperatura nu trebuie să scadă sub 13 gr. C.
Curenții de aer rece și temperaturile scăzute determină îngălbenirea și căderea frunzelor. Lipsa apei duce la ofilirea frunzelor, iar excesul de apă în condiții de umbră provoacă înnegrirea bazei lăstarilor. Lumina insuficientă asociată cu multă căldură și atmosfera uscată determină o înflorire mai redusă, căderea florilor și formarea de lăstari subțiri.

Utilizare:
Plante de interior cultivate la ghivece, apreciate pentru înflorirea permanentă și abundentă și florile divers colorate. În zonele cu climă caldă sunt foarte utilizate în decorul grădinilor, vara, în borduri, masive, jardiniere, vase decorative amplasate pe verande și terase.

Etichete:


Simona Muşuroi

Lucrează la TVR Craiova încă de când era studentă, din anul 1999. Absolventă a Facultății de Litere din Craiova, secția Română-Spaniolă. Debutează ca moderatoare a emisiunii de divertisment „Care pe care”.


Emisiuni Recente


Articole similare


Prim-Plan Obiectiv – 27.03.2024

Preotul Marius Resceanu – Parohia „Sf. Ștefan”, ne vorbește despre Postul Paștelui, apoi primim detalii despre performanțele elevilor de la Școala Generală „Traian”, de la Diana […]

Prima-Plan Obiectiv – 25.03.2024

Despre Săptămâna Teatrului discutăm cu Geo Dinescu – manager al Teatrului pentru Copii și Tineret „Colibri” Craiova, iar Teodora Roman, elevă la Colegiul Național „Ștefan Velovan” […]

Prim-Plan Obiectiv – 20.03.2024

🎤Ziua Olteniei – 21 martie: „Am iubit și-am să iubesc”, cu detalii de la prof. univ. dr. habil. Rusu-Păsărin Gabriela – scenariul, regia și prezentarea spectacolului; […]

Prim-Plan Obiectiv – 18.03.2024

🎤Discutăm despre Ziua Olteniei – 21 martie – cu drd. Liviu Olteanu, muzeograf Muzeul Olteniei Craiova și aflăm ce proiecte are îndrăgitul interpret de muzică populară […]