Rețeta de joi: Ostropel de pui

O rețetă de sezon, neaoș românească, simplă și de mare efect.

Ingrediente:
1 kg bucăți de pui cu os și piele
2 cepe medii, tocate
3 căței de usturoi, zdrobiți
2 linguri de ulei
150 ml supă de pui
300 de grame de roșii pasate (din conservă sau proaspete, cărnoase și bine coapte)
1 legătură de pătrunjel
sare și piper după gust
opțional, 1 frunză de dafin
opțional, 1-2 linguri de oțet, după gust.

Condimentați bucățile de pui alese pentru ostropel cu sare și piper negru proaspăt măcinat.

Încingeți uleiul într-o cratiță largă și rumeniți bucățile de pui pe toate părțile. Scoateți bucățile de pui pe o farfurie, păstrându-le deoparte. Reduceți focul și adăugați în grăsimea rămasă în cratiță ceapa tocată și jumătate din usturoiul zdrobit. Căliți ceapa la foc mic, cam 7-8 minute, picurând câte o lingură de apă fierbinte din când în când. Ceapa pentru ostropel nu trebuie să se rumenească, doar să se înmoaie.

Adăugați înapoi în cratiță bucățile de pui cu tot cu sucul pe care l-au lăsat pe farfurie. Imediat, puneți și supa fierbinte.

Mâncarea se poate face și doar cu apă fierbinte, dacă nu aveți supă. Evident, gătit cu supă, al nostru ostropel de pui va ieși mai consistent, mai gustos și mai catifelat. Dacă dorim să folosim și dafin, acum e momentul să-l adăugați.

După ce supa a început să fiarbă, adăugați tomatele pasate. Scuturați ușor cratița, să se omogenizeze totul. Amestecați ușor, întorcând bucățile în sos. Dacă lichidul nu e suficient cât să acopere cât de cât (nu chiar de tot) puiul, completați cu apă sau supă.

Fierbeți ostropelul de pui la foc mic, sub capac, până când bucățile de pui se frăgezesc bine. După ce s-a frăgezit puiul, dacă vreți sosul mai scăzut, îndepărtați capacul și lăsați să clocotească până mai scade. În final, opriți focul, adăugați restul usturoiului pisat și sare și piper după gust.

Se presară pătrunjel și se servește cu mămâligă fierbinte.

Poftă bună!

Etichete:


Doru Ciolacu

Doru Ciolacu lucrează în presă din 1994. La TVR Craiova a debutat ca reporter de ştiri, iar acum este redactor la Redacţia Programe.


Emisiuni Recente


Articole similare


„Vedere cu olteni” – Omul uniformă

Până la difuzarea noilor ediții ale emisiunii „Vedere cu olteni” din grila de toamnă 2022 de la TVR Craiova, redifuzăm o serie de reportaje din arhivă și sperăm să vă încânte la fel de mult. „Vedere cu olteni” este o producție care prezintă realitatea autentică, uneori excentrică a unor oameni și evenimente din Oltenia noastră, […]

Actual Regional – 22.06.2022

La ,,Actual Regional” de la ora 19.00, vă prezentăm oferta educațională a Facultății de Mecanică  din cadrul Universității din Craiova, cu informații despre cifrele de școlarizare și metodologia de admitere examen/concurs de dosare, criterii de departajare). Ne este alături în emisiune: prof.univ.dr.ing. Dumitru Ilie – decan al facultății. Apoi, împreună cu Ioana Fluerașu, artist vizual,vicepreședinte […]

Actual Regional – 14.06.2022

La ,,Actual Regional” de la ora 19.00, vă prezentăm oferta educațională a Facultății de Științe din cadrul Universității din Craiova, cu informații despre cifrele de școlarizare  (locuri buget + taxă), metodologia de admitere examen/concurs de dosare, criterii de departajare). Ne este alături în emisiune: lect. univ.dr. Claudiu – Ionuț Popîrlan prodecan Facultatea de Științe – […]

Actual Regional – 08.06.2022

La ,,Actual Regional” de la ora 19.00, vă prezentăm oferta educațională a Universității din Craiova, cu informații despre cifrele de școlarizare de anul acesta  (locuri buget + taxă, ZI/ID/FR), precum și despre metodologia de admitere examen/concurs de dosare, criterii de departajare). Ne sunt alături pe parcursul emisiunii: prof.univ.dr. Ruxandra Răducanu director – Departamentul de Drept […]