Rețeta de joi: Salată de murături la borcan

Un preparat de inspirație ungurească. În Ardeal se numește ciolomadă din maghiarul csalamade. Ideal lângă friptura și cârnații de porc în zilele reci de iarnă.

Ingrediente:
200 g varza alba
100 g castraveti
100 g ardei rosii si galbeni
100 g morcov
100 g gogonele
100 g ceapa alba si rosie
Piper boabe si macinat
Chimen
Mustar boabe
100 ml otet de masa simplu (9 grade)
1 lingura rasa sare pentru muraturi (neiodata)
1 lingura zahar
cate 2 fasii de hrean pentru fiecare borcan

In plus:
200 ml apa + 200 ml otet de masa simplu (9 grade)

Legumele se spală și se șterg sau se lasă la uscat. Ceapa și morcovii se curață. Se scoate cotorul ardeilor.


Pe o răzătoare mandolină sau cu un cuțit, toate legumele se taie felii foarte subțiri. Se așază într-un castron încăpător.

Eu am condimentat după rețeta primită cu boabe de muștar, chimen, piper boabe și proaspat măcinat și am mai adăugat sare, zahăr și oțet. In bolul cu legume adăugăm condimentele, sarea, zahărul și oțetul. Amestecăm bine cu o lingură. Salata de murături se lasă pe masă 1-2 ore pentru a se omogeniza gusturile. Legumele se înmoaie un pic și lasă zeamă. Salata de murături se așază direct în borcane sterilizate în prealabil (și capacele!). Am introdus fâșiile de hrean, câte două în fiecare borcan. Hreanul ajută ca legumele să ramana mai crocante.

Deasupra se toarna apa și oțet 1:1. Cei 200 ml apă rece cu cei 200 ml oțet se amestecă și se completează în borcan până sus. Se închide capacul bine de tot. Salata de murături nu trebuie sterilizată la bain marie ci se așază direct în cămara răcoroasă. Are nevoie de un timp de murare de minimum 4-6 săptămâni. Rezistă foarte bine peste 6-8 luni, până la primavară, chiar dacă nu conține conservanți.

Etichete:


Doru Ciolacu

Doru Ciolacu lucrează în presă din 1994. La TVR Craiova a debutat ca reporter de ştiri, iar acum este redactor la Redacţia Programe.


Emisiuni Recente


Articole similare