Cult@rt –ateliere&galerii

Realismul magic din America Latină a fost adesea folosit de scriitori, ca Garcia Marquez, pentru a spune poveștile celor din marginea societății și a devenit repede un mod prin care scriitorii și artiștii și-au manifestat nemulțumirile față de puterea politică.

Gabriel Garcia Marquez ( 6 martie 1927 – 17 aprilie 2014) s-a născut în Columbia, iar conaționalii lui i-au zis Gabo și l-au considerat ca pe un fel de purtǎtor de cuvînt al sensibilitǎţii lor în lume.

Laureat al  premiului Nobel pentru literatură în 1982, Gabo este astăzi cel mai cunoscut columbian și a devenit unul dintre motivele pentru care mii de turiști vizitează în fiecare an orașele Cartagena și Barranquilla în căutarea unor povești fantastice.
El a reușit să descrie Columbia prin realismul său magic, făcând din cultura columbiană un limbaj universal.

Multe dintre romanele și poveștile sale folosesc realismul magic, iar el este considerat părintele  acestui  gen. Cel mai important roman al lui Marquez, „Un veac de singurǎtate”, în care autorul care povestește trăirile familiei Buendia în imaginarul sat Macondo, a fost ca un fel de explozie care a dus la expansiunea acestui gen în întreaga lume.

Chiar dacă mai mulți scriitori mari, precum Jorge Luis Borges și Alejo Carpentier, au scris înaintea lui în acest stil, opera lui Garcia Marquez a devenit faimoasă pe plan internațional odată cu apariția în 1967 a romanului „Un veac de singurǎtate”, care a  marcat un moment de cotitură în istoria Americii Latine, pentru că a urcat America Latină, și mai ales Columbia, pe scena literară. Gabriel Garcia Marquez a scris 12 romane, mai multe nuvele şi diverse texte  jurnalistice. Iubitorii de literaturǎ ar trebui sǎ citeascǎ şi celelalte romane precum „Toamna patriarhului”, publicat în 1975, „Cronica unei morți anunțate” din 1981 sau „Dragostea în vremea holerei”, publicat în 1985.

Tot din Columbia este și artistul vizual Miguel Cardenas pe care Galeria Koppe Astner l-a prezentat publicului printr-o expoziție la Metro Pictures în cadrul programului internațional de schimburi între galerii, Condo New York 2019.

Miguel Cardenas a crescut în Columbia și s-a mutat în Statele Unite pentru a studia la Școala de Design din Rhode Island. A absolvit departamentul de pictură în 1996, după care a participat la programul de onoare european al RISD la Roma.

A rămas în New York  și a continuat să picteze, în timp ce lucra ca desenator de caricaturi politice, sau ca  director de galerie, curator, consilier de artă și scenograf.

În acest timp a început să călătorească în bazinul Amazon din Columbia în cadrul unor cercetări artistice.

În 2005 a terminat masterul în arte vizuale la Universitatea Columbia și a primit premiul Agnes Martin. După absolvire, a predat pictura la departamentul de arte vizuale din Columbia.

Miguel Cardenas a expus în America Latină, Europa și Statele Unite, iar lucrările sale se află în colecția permanentă a Muzeului Banco de la República din Bogotá. El a avut prima sa expoziție retrospectivă în această primăvară la Muzeul de Arte de Pereira din Columbia. În prezent locuiește și lucrează în New York.

Veți descoperi lucrările sale din expoziția deschisă la Metro Pictures, aici.

 

Acest colaj este o combinație de tablouri, sculpturi, picturi murale și videoclipuri. Toate aceste forme se referă la istoria artei, la obiectul din muzeu care recreează lumea exterioară: câinele, cu trăsăturile egiptene și corpul său modernist, picturile murale, asemănătoare cu petroglifele sau desenele din peșteri, picturile care abstractizează forma reală și creează o lume concretă, dar imaginară și videoclipul care arată sculptura în mișcare. Tema centrală este poate o figură umană care deține animalul, animalul care ne conectează la lumea fizică.

Columbianul Miguel Cardenas crede că arta preistoriei a fost legată de viața de zi cu zi a oamenilor și că facea parte dintr-un ritual magic. Astăzi, în afara contextului său inițial, este o enigmă care ne emoționează, deoarece reprezintă ceva concret: conștiința, existența însăși.

Lucrările lui Miguel sunt realizate în diverse tehnici, desene în cărbune sau creion, picturi murale, sculpturi în bronz sau lemn, care îi permit lui Cárdenas să reflecte asupra evoluției procesului creativ al artistului.

Artistul columbian Miguel Cardenas este conectat la marca identitară a realismul magic latino-american, dar lucrările sale  reușesc să asimileze și etape din stilul suprarealismului european, astfel ecouri ale operelor lui Max Ernst, Salvador Dalí, Rene Magritte, Giorgio De Chirico, Jean Arp reverberează în pânzele lui Miguel Cardenas.


Despre Cult@rt

Emisiunea CULT@rt își propune sa facă cunoscute publicului, evenimentele culturale din toate zonele tarii:  premiere, expoziții de artă, lansări de carte, dar şi ideile care au dus la fiecare demers artistic.



Emisiuni Recente


Articole similare


Cultart – 14.04.2029

REALIZATOR MIRELA GIODEA, JURNALIST LOREDANA BERNEANU, ION MIHAI ATELIERE ȘI GALERII. PAYSSAGE. Centrul Brâncuși din cadrul Muzeului de Artă din Craiova găzduiește cea de a treia […]

Cultart – 07.04.2024

CULTART, EDIȚIA 8 REALIZATOR MIRELA GIODEA, JURNALIST LOREDANA BERNEANU Eveniment. În 1902, tînărul Constantin Brâncuși absolvea Școala Națională de Arte Frumoase din București cu o lucrare […]

Cultart – 10.12.2023

REALIZATOR MIRELA GIODEA, JURNALIST LOREDANA BERNEANU Eveniment. Vă mai amintiți faimoasa întrebare referitoare la revoluția din 1989, „21-22, cine atras în noi? Unul dintre orașele unde […]

Cultart – 29.10.2023

Realizator: Mirela Giodea Jurnalist: Loredana Berneanu Eveniment. Există un public extrem de numeros, cel din mediul rural, pentru care oferta culturală este una aproape inexistentă. La […]