Puțin peste doi la sută din agricultura regiunii Sud-Vest Oltenia este ecologică. Suntem pe ultimul loc pe țară, dar aproape de media la nivel național. Departe însă de țările dezvoltate, acolo unde produsele ecologice sunt la mare căutare. Pentru că ținta până în 2030, impusă de Uniunea Europeană, este de 25 la sută, o organizație nonguvernamentală și-a propus să aducă la aceeași masă fermieri, procesatori, experți în cercetare agricolă, dar și reprezentanți în turism din cinci județe. Vor să găsească cele mai bune soluții pentru atingerea acestei ținte în următorii șapte ani.
De ce avem doar puțin peste doi la sută din suprafața agricolă cultivată ecologic? Specialiștii susțin că ne lipsește o capacitate de a educa consumatorii, în special pe cei tineri.
Regulile stricte care stau la baza agriculturii ecologice o fac să se diferențieze foarte mult de cea convențională. În primul rând, pentru producerea alimentelor trebuie utilizate substanțe și procese naturale. Așa face și acest tânăr fermier din Gorj care a găsit o metodă inedită de fertilizare a terenului agricol.
Cei peste 150 de participanți la Conferința Regională a Fermierilor Ecologici din Oltenia, desfășurată la Universitatea din Craiova, au ajuns la un consens: asocierea fermierilor este singura cale prin care agricultura ecologică poate lua avânt.
Comisia Europeană își propune ca, până în 2030, în UE să se folosească 25 % terenurile agricole pentru agricultura ecologică.