Au apărut în piețe primele recolte de verdețuri, însă producătorii se plâng că lipsesc clienții. Halele sunt mai mult goale, chiar dacă prețurile sunt aceleași ca anul trecut. Cumpărătorii spun că scumpirile din ultima vreme îi determină să fie mai cumpătați, chiar dacă aceste legume sunt benefice pentru sănătate.
Ion Dragu se ocupă cu legumicultura de 15 ani. În prezent, are 11 solarii, pe o suprafaţă de aproximativ 6000 mp. Legumele le comercializează în două pieţe din Sibiu pentru că aşa are siguranţa că va vinde aproape tot ce produce. O altă problemă o reprezintă şi forţa de muncă, producătorul cu greu mai găseşte oamenii cu care să lucreze. Singura soluţie este aducerea de muncitori din afara ţării.
În Piața Centrală din Craiova, la ora prânzului, halele sunt mai mult goale. Puțini dintre oamenii care se plimbă printre tarabe și cumpără câte ceva. Producătorii au scos primele recolte de spanac, salată, ceapă verde și urzici, însă se plâng că nu reușesc să vândă nici măcar să achite taxa pentru masa ocupată, iar clienții preferă acum supermarketurile.
Oamenii știu că legumele sunt necesare pentru o sănătate bună, însă bugetul afectat de scumpirile din ultima perioadă îi determină să cumpere mai puțin.
Medicii nutriționiști susțin că legumele nu trebuie să lipsească din alimentația de zi cu zi, mai ales la sfârșitul sezonului rece, când organismul are nevoie de mai multe vitamine.
În pieţele din Craiova, Kilogramul de urzici este 20 de lei, în rest o legătură de verdeaţă costă între 1 şi 2 lei, însă producătorii spun că sunt dispuşi mereu să negocieze.