Castraveți produși în solariile legumicultorilor din comuna Braniște au început să ajungă în piețe și magazine. Este vorba de prima recoltă din acest an, produsă cu o oarecare întârziere, din cauza frigului și a temperaturilor oscilante din această primăvară. Supărarea legumicultorilor este însă că deși în piețe, kilogramul de castraveți este de aproximativ 15 lei, din solariile lor, castraveții pleacă la prețuri între trei și cinci lei, adică de trei ori mai mici decât cele practicate de comercianți, la vânzare.
Acest cultivator din comuna Braniște a reușit o performanță pe care și-ar dori-o toți producătorii români, să facă un contact cu un supermarket, care îi preia cea mai mare parte a producției. Bărbatul spune că are o capacitate mare și ar rămâne cu producția, dacă ar vinde doar în piețe sau la en-grosiști. El spune că primește și un preț mulțumitor, adică 5 lei pe kilogram.
De altfel, cea mai mare problemă a producătorilor de castraveți din Braniște este desfacerea. Anul trecut, imaginile cu ei aruncând cantități foarte mari de castraveți au făcut înconjurul țării, iar acum se tem să nu aibă aceeași problemă. Pentru că deși abia au livrat primii castraveți, en gros-istii le oferă 3 – 4 lei pe kilogram, în timp ce la piață, prețul este de 13-15 lei.
Ca să vândă ușor marfa, legumicultorii români sunt îndemnați să înființeze asociații de profil, care i-ar ajuta să încheie contracte pentru furnizarea unor cantități mult mai mari de legume și fructe, inclusiv cu marile magazine, care în ultima perioadă și-au schimbat optica față de producătorii români.