Un bărbat din Olt a murit la Spitalul Județean de Urgență Slatina după ce a fost infectat cu toxina botulinică. În ciuda eforturilor făcute de medici, nu s-au găsit la niciun spital din țară cele cinci doze de ser antibotulinic. Potrivit medicilor, infectarea s-a produs în urma consumului unei conserve de pește produsă în casă chiar de bărbat. Ultimul caz de toxiinfecție alimentară cu toxina butulinică a fost raportat în județ în urmă cu opt ani.
Pacientul în vârstă de 58 de ani a fost internat mai multe zile la spitalul județean din Slatina cu probleme respiratorii și tuse. După mai multe investigații și după ce familia a spus că a mâncat pește gătit în casă a fost ridicată suspiciunea de botulism. Confirmarea a venit ulterior, după decesul pacientului.
Eforturile medicilor slătineni de a face rost de cele cinci doze de ser antibotulinic, care ar fi putut salva viața pacientului, au fost în zadar. Conducerea unității medicale nu a găsit serul salvator nici la furnizorii de medicamente.
Firmele furnizoare de medicamente susțin că nu fac o aprovizionare ritmică de ser antibotulinic pentru astfel de cazuri sunt rare, iar serul care expiră în doar două săptămâni, este scump. În Olt, ultimul caz de botulism a fost raportat în urmă cu opt ani. Botulismul este o afecțiune rară, care pune viața în pericol, provocată de toxina botulină. Persoanele cu botulism au de obicei slăbiciune sau paralizie care începe de la cap și față și se extinde în jos în restul corpului.