Apropierea Crăciunului face ca tot mai mulți români din mediul rural și nu numai, care păstrează tradiția, să-și sacrifice porcii în gospodării. Pentru a fi siguri că nu petrec sărbătorile în spital ca urmare a consumului de carne infestată cu trichinela, ei trebuie să facă controlul sanitar veterinar al cărnii provenite de la animalul sacrificat. El poate fi făcut la medicii concesionari sau la circumscripțiile veterinare și costă mai puțin de 50 lei.
Oltenii, în special cei care trăiesc în mediul rural, păstrează tradiția sacrificării porcului în propria gospodărie. Pentru a fi siguri, majoritatea alege să facă examenul trichinelorscopic pentru a fi siguri că vor consuma o carne sănătoasă.
La nivelul județului Olt aceste analize se pot face atât la medicii concesionari, cât și la cele cinci circumscrițiile sanitar-veterinare deschise de Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Olt. Examenul trichinelorscopic costă 31 de lei.
Medicii susțin că examinarea cărni durează doar câteva minute. În care se constată că animalul este infestat, proprietarul este despăgubit
Specialiștii recomandă consumatorilor să-și testeze carnea pentru a se bucura de sărbători în siguranță. Consumul de carne infestată are urmări dintre cele mai nedorite .
Toate probele analizate până acum la nivelul județului Olt de către medicii concesionari sau specialiștii de la circumscripții au fost negative.