Casa și grădina: Albăstrelele

Astăzi, invitatul permanent al rubricii dedicată caselor și grădinilor,  profesorul biolog Marian Niță, ne prezintă informații interesante despre Albăstrele, care înfloresc din iulie și până în septembrie.

Denumirea populara: Albăstatele

Denumirea științifică: Centaurea Gyanus L

Familia: Compositae

Etimologie:
Numele vine de la cuvântul grecesc „ kentaurion” – denumire folosită de Hipocrate pentru o specie medicinală.

Origine:
Genul Centaurea cuprinde circa 500 de specii originare din zonele temperate ale globului. Sunt plante anuale, bienale sau perene, cu tulpini ramificate, frunze glable sau tomentoase. Florile sunt dispuse în calatidii globuloase sau oblonge, involucrul esre format din solzi imbricați, scarioși.

Descriere:
Centaurea Gyanus L. este o plantă anuală sau bienală, de circa 30-90 cm. înălțime. Frunzele de la bază sunt penatifide, dispuse într-o rozetă, cele de pe tulpină sunt liniare, dispuse altern. Florile sunt tubuloase, cele interne sunt fertile, scurte, de obicei albastre violacee, rar albe sau purpurii. Florile periferice sunt mai mari, albastru închis, lărgite sub formă de pâlnie sunt sterile. Înflorește din iunie până în septembrie. În cultură sunt soiuri cu flori simple, asemănătoare cu specia de bază și cu flori involte, la care florile centrale sunt mai mult sau mai puțin alungite, asemănătoare cu florile periferice.


Cerințe ecologice:
Necesită soiuri nisipo-lutoase, permeabile, expoziție însorită, umiditate moderată. Umiditatea în exces determină putrezirea plantelor.

Utilizare:
Este o plantă apreciată pentru borduri, ronduri, platbande sau pentru ronduri, iar soiurile cu talie mică sunt recomandate pentru borduri. Specia Centaurea moschata este mult apreciată ca floare tăiată, în special în America și Germania, fiind mai elegantă și mai prețioasă decât specia precedentă. Speciile perene se cultivă pentru flori tăiate sau pentru masive în spațiile verzi.

Etichete:


Simona Muşuroi

Lucrează la TVR Craiova încă de când era studentă, din anul 1999. Absolventă a Facultății de Litere din Craiova, secția Română-Spaniolă. Debutează ca moderatoare a emisiunii de divertisment „Care pe care”.


Emisiuni Recente


Articole similare


Casa și grădina: Papucul Doamnei

Astăzi aflăm mai multe de la biologul Marian Niță despre o plantă la ghiveci care se folosește la decoarea apartamentelor, în camere mai puțin încălzite și luminoase: Papucul doamnei. Etimologie: Numele genului provine de la cuvântul latin „calceolus”, care înseamnă papuc, cu aluzie la forma florii. Origine: Genul originar din regiunile temperate ale Americii de […]

Regiunea în obiectiv – 12.01.2021

Dacă e marți, vă revedeți, în direct pe canalul TVR 3, de la ora 16.00 cu realizatorul emisiunii Regiunea în obiectiv, Simona Mușuroi și invitatele ei. Vine în platoul nostru cu piese frumoase din folclorul oltenesc îndrăgita interpretă de muzică populară, doamna MARIA GHINEA. Prin Skype, primim detalii despre Concertul de Anul Nou și proiectele […]

Casa și grădina: Planta Crevete

Specie originară din Mexic, planta despre care discutăm astăzi cu dl. Prof. Biolog Marian Niță, este un artist mic cu tulpini subțiri, flexibile, are florile albe, cu petale purpuriu la vârfuri- Plantă crevete- Beloperone. Denumire științifică: Beloperone Nees. Familia: Acanthaceae Etimologie: De la cuvintele „belos” „ săgeată” și „peronne” – legătură, cu aluzie la forma […]

Casa și grădina: Cala

Discutăm despre o plantă perenă, sensibilă la frig, care se cultivă în sere mari, luminoase, aerisite și care are o durată lungă de păstrare ca floare tăiată: Cala. Biologul Marian Niță ne oferă detaliile și de această dată. Denumirea științifică: Zantedeschia Sprenq. Familia: Araceae Etimologie: Genul a fost numit astfel în cinstea botanistul italian Francesco […]

România în bucate-#țăstShow oltenesc în Brabova, Dolj

O ediție specială a unui #țăstShow realizat de echipa TVR Craiova, în comuna Brabova, din județul Dolj. În meniu, așa cum v-am obișnuit, rețete specifice zonei, pregătite cu ingrediente naturale, savuroase, din grădină. Începem cu o gură de țuică de prună, servită din trochiță (în imagini veți observa și recipientul din care se toarnă băutura […]