Casa și grădina: Nemțișorul

Profesorul biolog Marian Niță ne prezintă astăzi detalii despre o plantă care se folosește în parcuri și grădini, fiind plantată în grupuri mici sau în ronduri și platbande: nemțișorul.

Denumirea științifică: Delphinium ajacis L
Familia Ranunculaceae

Etimologie
Numele derivă de la „delphinion”, care înseamnă cele în, cu aluzie la pinteni florilor care sugerează forma animalului.

Origine
Genul cuprinde circa 300 de specii anuale sau perene, cu originea în zonele temperate ale globului.

Plantele au port erect, frunze palmat-lobate sau palmat-partite.

Florile petaloide, cea superioară prelungită în pinten cu 2-4 petale, din care cele superioare prelungite în pintenul format de caliciu.

Delphinium ajacis L.
Specie care înflorește vara- totoată. Florile albastre, roz, albe, pestrițe, numeroase, neregulate, cu un pinten lung de 1,7 cm. ( caliciul cu sepale pețiolate, aurii, violacee sau albastru deschis, corolă trilobată) sunt dispuse în raceme scurt-păroase, cu pedunculi scurți. Frunzele sunt alterne, cele superioare sesile, cele inferioare pețiolate, adânc-divizate, laciniate.

Tulpinile (cca. 40-110 cm./ groase, tistuloase, glabre sau puțin păroase, sunt erecte, simple sau puțin ramificate spre vârf).
Fructele sunt capsule solitare, pubescente.
Cuprinde soiuri cu flori involte, dispuse în inflorescențe lungi, flori asemănătoare cu cele de zambile, de unde și denumirea, uriașe cu flori de amabilă, 1.20 m. înălțime; pitice cu flori de zambilă, 40 cm., culori diferite: albastru, bleu, roz, alb su amestec.

Cerințe ecologice
Necesită sol bine îngrășat, argilos, înțelenit și potrivit de umed cu conținut de calciu. Solurile umede cu conținut de calciu. Solurile umede nu sunt potrivite pentru acest tip de cultură.

Utilizare
Se folosește în parcuri și grădini, plantate în grupuri mici sau în ronduri și platbande.
Solurile pitice se pot folosi în borduri sau pentru culturile la ghivece, pentru decorarea apartamentelor ori ca flori tăiate.

Etichete:


Simona Muşuroi

Lucrează la TVR Craiova încă de când era studentă, din anul 1999. Absolventă a Facultății de Litere din Craiova, secția Română-Spaniolă. Debutează ca moderatoare a emisiunii de divertisment „Care pe care”.


Emisiuni Recente


Articole similare


Regiunea în obiectiv – 26.01.2021

De la ora 16.00, în direct pe canalul TVR 3, realizatorul emisiunii, Simona Mușuroi, vă așteaptă cu o nouă ediție a emisiunii Regiunea în obiectiv. Invitați sunt: ILIE DURĂ, care ne prezintă piese frumoase din folclorul oltenesc și proiectele pentru acest an și PETRIȘOR MILITARU – redactor șef „Mozaicul”, care ne oferă detalii despre I […]

Casa și grădina: Papucul Doamnei

Astăzi aflăm mai multe de la biologul Marian Niță despre o plantă la ghiveci care se folosește la decoarea apartamentelor, în camere mai puțin încălzite și luminoase: Papucul doamnei. Etimologie: Numele genului provine de la cuvântul latin „calceolus”, care înseamnă papuc, cu aluzie la forma florii. Origine: Genul originar din regiunile temperate ale Americii de […]

Regiunea în obiectiv – 12.01.2021

Dacă e marți, vă revedeți, în direct pe canalul TVR 3, de la ora 16.00 cu realizatorul emisiunii Regiunea în obiectiv, Simona Mușuroi și invitatele ei. Vine în platoul nostru cu piese frumoase din folclorul oltenesc îndrăgita interpretă de muzică populară, doamna MARIA GHINEA. Prin Skype, primim detalii despre Concertul de Anul Nou și proiectele […]

Casa și grădina: Planta Crevete

Specie originară din Mexic, planta despre care discutăm astăzi cu dl. Prof. Biolog Marian Niță, este un artist mic cu tulpini subțiri, flexibile, are florile albe, cu petale purpuriu la vârfuri- Plantă crevete- Beloperone. Denumire științifică: Beloperone Nees. Familia: Acanthaceae Etimologie: De la cuvintele „belos” „ săgeată” și „peronne” – legătură, cu aluzie la forma […]

Casa și grădina: Cala

Discutăm despre o plantă perenă, sensibilă la frig, care se cultivă în sere mari, luminoase, aerisite și care are o durată lungă de păstrare ca floare tăiată: Cala. Biologul Marian Niță ne oferă detaliile și de această dată. Denumirea științifică: Zantedeschia Sprenq. Familia: Araceae Etimologie: Genul a fost numit astfel în cinstea botanistul italian Francesco […]