Casa și grădina: Pasărea Flamingo, Anturium

De această dată, domnul profesor biolog MARIAN NIȚĂ ne propune o o plantă care cuprinde peste 600 de specii cu originea în regiunile tropicală ale Americii: Pasărea flamingo, Anthurium.

Denumirea științifică: Anthurium Schott.

Familia: Araceae


Etimologie:
Numele genului provine de la cuvintele grecești „anthos” – floare și „oura” – coadă, cu aluzie la forma spadicelui.

Origine:
Genul Anthurium cuprinde peste 600 de specii cu originea în regiunile tropicală ale Americii. Tulpinile sunt scurte sau alungite, drepte sau ghimpată, cu frunze simple. Florile sunt mici, sesile, pe tipul 4, dispuse într-un spadice de lungimi diferite, protejat de o spadă. Cele circa 50 de specii din cultură se împart în specii cultivate pentru frunzele decorative. ( Anthurium crystallinum) și specii cultivate pentru frumusețea inflorescențelor și mai ales a ratei care înconjoară inflorescența. Se întâlnește în cultura de camp în Coasta de Fildeș, Antile.


Anthurium scherzerianum Schott
Originară din Costa RICĂ, plantă are 30-60 cm. Înălțime , cu frunze numeroase spatulate, de culoare verde închis, cu lățimea de 5-6 cm. Și lungimea de până la 35 cm. Florile de culoare roșie sau portocalie, dispuse într-un spadice, adesea spirala și sunt protejate de o spadă de culoare roșie sau roz, lucioasă.

Cerințe ecologice:
Plantă de seră caldă, necesită o temperatură constantă de 20-25 gr. C. În atmosferă și în sol, temperatura minimă este de 15 gr. C., o umiditate atmosferică de 80 %n locuri semiumbrite.

Utilizare:
Se cultivă pentru flori tăiate, înfloresc tot anul în condiții optime, cu precădere iarna, formează 3-7 tulpini florale pe an.
Este de mare efect în aranjamente florale în combinație cu alte specii exotice.
Se cultivă și ca plantă la ghiveci. Florile tăiăte au o durată mare de păstrare; de 2 săptămâni.

Etichete:


Simona Muşuroi

Lucrează la TVR Craiova încă de când era studentă, din anul 1999. Absolventă a Facultății de Litere din Craiova, secția Română-Spaniolă. Debutează ca moderatoare a emisiunii de divertisment „Care pe care”.


Emisiuni Recente


Articole similare


Casa și grădina: Papucul Doamnei

Astăzi aflăm mai multe de la biologul Marian Niță despre o plantă la ghiveci care se folosește la decoarea apartamentelor, în camere mai puțin încălzite și luminoase: Papucul doamnei. Etimologie: Numele genului provine de la cuvântul latin „calceolus”, care înseamnă papuc, cu aluzie la forma florii. Origine: Genul originar din regiunile temperate ale Americii de […]

Regiunea în obiectiv – 12.01.2021

Dacă e marți, vă revedeți, în direct pe canalul TVR 3, de la ora 16.00 cu realizatorul emisiunii Regiunea în obiectiv, Simona Mușuroi și invitatele ei. Vine în platoul nostru cu piese frumoase din folclorul oltenesc îndrăgita interpretă de muzică populară, doamna MARIA GHINEA. Prin Skype, primim detalii despre Concertul de Anul Nou și proiectele […]

Casa și grădina: Planta Crevete

Specie originară din Mexic, planta despre care discutăm astăzi cu dl. Prof. Biolog Marian Niță, este un artist mic cu tulpini subțiri, flexibile, are florile albe, cu petale purpuriu la vârfuri- Plantă crevete- Beloperone. Denumire științifică: Beloperone Nees. Familia: Acanthaceae Etimologie: De la cuvintele „belos” „ săgeată” și „peronne” – legătură, cu aluzie la forma […]

Casa și grădina: Cala

Discutăm despre o plantă perenă, sensibilă la frig, care se cultivă în sere mari, luminoase, aerisite și care are o durată lungă de păstrare ca floare tăiată: Cala. Biologul Marian Niță ne oferă detaliile și de această dată. Denumirea științifică: Zantedeschia Sprenq. Familia: Araceae Etimologie: Genul a fost numit astfel în cinstea botanistul italian Francesco […]

România în bucate-#țăstShow oltenesc în Brabova, Dolj

O ediție specială a unui #țăstShow realizat de echipa TVR Craiova, în comuna Brabova, din județul Dolj. În meniu, așa cum v-am obișnuit, rețete specifice zonei, pregătite cu ingrediente naturale, savuroase, din grădină. Începem cu o gură de țuică de prună, servită din trochiță (în imagini veți observa și recipientul din care se toarnă băutura […]