Culele oltenești, în așteptarea salvării

Cu o pasiune de neîmblânzit, Dragoș Andreescu, fondatorul comunității Monumentalist, “se încăpățânează” să descopere bijuterii arhitecturale și să le salveze de graba vremurilor și de nepăsare. A vorbit pentru TVR Craiova despre cule, un stil arhitectural unic, întâlnit în Peninsula Balcanică.

L.B:  Culele, aceste bijuterii arhitecturale care “fură” ochii. Dar care este povestea lor? Când și de ce au fost construite?

D.A: Cula reprezintă un anumit tip de locuiță fortificată din spațiul est-european răspândit în Peninsula Balcanică (Bulgaria, Serbia și Albania) și la nord de Dunăre, în România. Termenul derivă din cuvântul turcesc “Kula” care înseamnă turn. Rolul acestor clădiri era de apărare, de veghe, dar și de locuință.

Arhitectura este una simplistă, cu plan pătrat sau dreptunghiular, construită din piatră sau cărămidă, cu peretii groși, ferestre mici și guri de tragere, avînd două sau trei nivele.
Culele au apărut din necesitatea boierilor din mediul rural de a se apăra contra presiunii otomane de la sud de Dunăre. Construcția acestor clădiri a început la sfârșitul secolului al XVII-lea și a continuat până la începutul secolului al XIX lea.


L.B: Câte cule mai există în momentul acesta în Oltenia și în ce stadiu se află ele?

D.A: Pe teritoriul României s-au construit aproximativ 200 de Cule în special în regiunea Oltenia și câteva în Muntenia. În prezent mai există 24 de Cule, dar și căteva ruine și resturi de beciuri.


Situația lor pe județe ar fi următoarea:
Argeș – 6 cule (4 în stare bună, 1 în colaps și 1 ruină)
Dolj – 3 cule (2 cule în renovare și una transformată în școală)
Gorj – 8 cule (5 în stare bună, 2 în precolaps și 1 ruine)
Mehedinți – 3 cule (abandonate)
Olt – 2 cule (o culă în stare bună și ruine de beciuri)
Teleorman – o culă în precolaps
Vălcea – 5 cule în stare bună

L.B: Există în România suficienți specialiști și tehnici adecvate de restaurare și conservare a culelor?


D.A: Încă există meșteri în țară, dar din păcate, din ce în ce mai puțini. Există însă speranță prin implementarea unor proiecte ca Ambulanța pentru Monumente sau Harta Meșterilor Locali, în care s-au implicat oameni pasionați și cu multă determinare de a salva aceste monumente.

L.B: Spuneți-ne o poveste frumoasă despre cula dvs. de suflet.


D.A: N-aș putea spune că am o culă de suflet, mă fascinează fiecare în parte, dar ca poveste interesantă pot spune despre participarea la intervenția de punere în siguranță a Culei Cioabă Chintescu din satul Șiacu, Comuna Slivilești. O poveste intensă, cu oameni care au făcut cât le-a stat în putere și chiar mai mult, să salveze cula.

O altă întâmplare, care m-a marcat, a fost descoperirea beciurilor Culei din Zănoaga, din județul Olt, considerate dispărute. A fost un moment de bucurie deplină, de extaz.

Etichete: , , ,


Loredana Berneanu

A absolvit Facultatea de Litere din Craiova şi, după 13 ani de presă scrisă, a făcut în 2019 trecerea spre televiziune. Pentru că este incurabil sedusă de poveşti de viaţă, dar şi de oameni de poveste, Loredana crede că unui text trebuie să i se ataşeze şi acea imagine cât o mie de cuvinte, pentru […]


Emisiuni Recente


Articole similare


[email protected] – 12.06.2022

De la ora 18:30 la TVR Craiova vă invităm să urmăriți o ediție în premieră a emisiunii [email protected] dedicată Festivalului International Shakespeare, Craiova 2022 Cele mai importante evenimente culturale din zona Olteniei , de la lansari de carte, expozitii, spectacole de teatru sau concerte sunt reflectate in emisiunea Cultart realizata de echipa de la TVR […]

Acasă, la țară – 12.06.2022

🎬Facem şi de această dată o călătorie prin fermecătoarea Oltenie şi poposim pentru început în satul neolitic de la Drăgăneşti, din judeţul Olt. La 35 de km de Slatina, s-a descoperit poarta timpului, aşa că oricine tânjeşte după o lecţie de istorie în aer liber, are prilejul să călătorească în timp, în era neolitică. Construite […]

[email protected] – 29.05.2022

În scenă – Oedip, premieră la Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova; Ateliere și galerii –Robert Koteles; Cele mai importante evenimente culturale din zona Olteniei , de la lansari de carte, expozitii, spectacole de teatru sau concerte sunt reflectate in emisiunea Cultart realizata de echipa de la TVR Craiova.

Acasă, la țară – 22.05.2022

În această ediție a emisiunii “Acasă, la țară” mergem lângă Craiova, în sânul unei familii care a renunțat la agitația urbană pentru copil, pentru o copilărie de poveste printre animale domestice și multă, multă libertate. 🟢 Îl cunoaștem și pe Jane Matei, un rapsod pe cale să primească titlul de tezaur uman viu. 🟢 Lubenițele […]

[email protected] – 15.05.2022

Ateliere și galerii – O expoziție eveniment deschisă la Fundația Ilfoveanu-Badea, din Pitești, invită la o întâlnire cu atelierul de creație al lui Corneliu Baba. Considerat unul dintre cei mai importanți maeștri ai școlii românești de pictură, Baba este readus în atenție printr-un proiect ce are în vedere deopotrivă publicarea jurnalului artistului și realizarea unor […]

Toți împreună – Albanezi

TVR Craiova te invită să descoperi tradițiile minorităților din Oltenia! Oameni care păstrează vii obiceiurile comunității din care fac parte, muzica, locul din care se trag, rețete culinare vechi de sute de ani. Pregătește-te de o călătorie fermecătoare! Toți împreună, sâmbăta, de la ora 17.30.