Culele oltenești, în așteptarea salvării

Cu o pasiune de neîmblânzit, Dragoș Andreescu, fondatorul comunității Monumentalist, “se încăpățânează” să descopere bijuterii arhitecturale și să le salveze de graba vremurilor și de nepăsare. A vorbit pentru TVR Craiova despre cule, un stil arhitectural unic, întâlnit în Peninsula Balcanică.

L.B:  Culele, aceste bijuterii arhitecturale care “fură” ochii. Dar care este povestea lor? Când și de ce au fost construite?

D.A: Cula reprezintă un anumit tip de locuiță fortificată din spațiul est-european răspândit în Peninsula Balcanică (Bulgaria, Serbia și Albania) și la nord de Dunăre, în România. Termenul derivă din cuvântul turcesc “Kula” care înseamnă turn. Rolul acestor clădiri era de apărare, de veghe, dar și de locuință.

Arhitectura este una simplistă, cu plan pătrat sau dreptunghiular, construită din piatră sau cărămidă, cu peretii groși, ferestre mici și guri de tragere, avînd două sau trei nivele.
Culele au apărut din necesitatea boierilor din mediul rural de a se apăra contra presiunii otomane de la sud de Dunăre. Construcția acestor clădiri a început la sfârșitul secolului al XVII-lea și a continuat până la începutul secolului al XIX lea.


L.B: Câte cule mai există în momentul acesta în Oltenia și în ce stadiu se află ele?

D.A: Pe teritoriul României s-au construit aproximativ 200 de Cule în special în regiunea Oltenia și câteva în Muntenia. În prezent mai există 24 de Cule, dar și căteva ruine și resturi de beciuri.


Situația lor pe județe ar fi următoarea:
Argeș – 6 cule (4 în stare bună, 1 în colaps și 1 ruină)
Dolj – 3 cule (2 cule în renovare și una transformată în școală)
Gorj – 8 cule (5 în stare bună, 2 în precolaps și 1 ruine)
Mehedinți – 3 cule (abandonate)
Olt – 2 cule (o culă în stare bună și ruine de beciuri)
Teleorman – o culă în precolaps
Vălcea – 5 cule în stare bună

L.B: Există în România suficienți specialiști și tehnici adecvate de restaurare și conservare a culelor?


D.A: Încă există meșteri în țară, dar din păcate, din ce în ce mai puțini. Există însă speranță prin implementarea unor proiecte ca Ambulanța pentru Monumente sau Harta Meșterilor Locali, în care s-au implicat oameni pasionați și cu multă determinare de a salva aceste monumente.

L.B: Spuneți-ne o poveste frumoasă despre cula dvs. de suflet.


D.A: N-aș putea spune că am o culă de suflet, mă fascinează fiecare în parte, dar ca poveste interesantă pot spune despre participarea la intervenția de punere în siguranță a Culei Cioabă Chintescu din satul Șiacu, Comuna Slivilești. O poveste intensă, cu oameni care au făcut cât le-a stat în putere și chiar mai mult, să salveze cula.

O altă întâmplare, care m-a marcat, a fost descoperirea beciurilor Culei din Zănoaga, din județul Olt, considerate dispărute. A fost un moment de bucurie deplină, de extaz.

Etichete: , , ,


Loredana Berneanu

A absolvit Facultatea de Litere din Craiova şi, după 13 ani de presă scrisă, a făcut în 2019 trecerea spre televiziune. Pentru că este incurabil sedusă de poveşti de viaţă, dar şi de oameni de poveste, Loredana crede că unui text trebuie să i se ataşeze şi acea imagine cât o mie de cuvinte, pentru […]


Emisiuni Recente


Articole similare


Cult@rt – Expozitie UAP

Continuăm campaniile dedicate de TVR Craiova creatorilor contemporani și vă invităm să îi cunoașteți pe scriitorul Spiridon Popescu, în cadrul rubricii „Carte frumoasă, cinste cui te-a scris!”, și pe actrița Iulia Lazăr, în cadrul rubricii „Ia te uită!”. Rubrica „Expoziții și galerii” vă prezintă expoziția organizată de artiștii din Craiova la Salonul de primăvară. Ce […]

Sorin Vlad Predescu: Doljul pierde patrimoniu aproape zilnic

Pasionat de istorie, Sorin Vlad Predescu este din luna august a anului trecut, managerul Direcției Județene pentru Cultură Dolj. Ce planuri are cu patrimoniul acestei zone, aflăm din interviul acordat pentru Tvr Craiova. L.B: Un an de pandemie deja. Care a fost programul Direcției Județene pentru Cultură Dolj în tot timpul acesta, cum ați gestionat […]

Regiunea în obiectiv – 11.01.2021

La „Regiunea în Obiectiv”, de la ora 18.30, la TVR Craiova, vorbim despre spectacolele lunii ianuarie ale  Teatrului „Colibri” Craiova, despre colectarea brazilor de Crăciun și rata șomajului la nivelul județului Dolj. Sunt alături de noi: Adriana Teodorescu – manager Teatrul „Colibri” Craiova, Cristina Ghenea – purtător de cuvânt Salubritate Craiova și Alina Ghercioiu – […]

Regiunea in obiectiv – 06.01.2021

La ,,Regiunea în Obiectiv”, în direct, de la ora 18.30 –  TVR Craiova, prof.dr. Irinel Cănureci, șef secție etnografie Muzeul Olteniei Craiova, ne vorbește despre tradițiile și obiceiurile zilei de Bobotează iar prof.dr. Dan Ionescu , membru titular Uniunea Scriitorilor din România, ne prezintă ,,Revista de recenzii”. Vă mulțumim că sunteți alături de noi.