Echipa TVR Craiova îi urează ,, La mulți ani!” actorului Emil Boroghină.

Actor, director de teatru, director Fondator al Festivalului Internaţional Shakespeare, Emil Boroghină este autorul celor mai importante proiecte culturale care în ultimii 30 de ani au pus Craiova pe harta lumii.​

Cel mai nou proiect al său este înființarea singurului teatru de poezie din România, Teatrul Poesis.

 

Născut pe 23 ianuarie 1940 în Corabia, Emil Boroghină este absolvent al Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti, promoţia 1963. Din același an a devenit actor pe scena Teatrului Național din Craiova.

În timpul directoratul său (1988–2000), teatrul craiovean s-a impus în elita mondială a artelor spectacolului pe toate continentele. Festivalul  Shakespeare pe care l-a fondat în anul 1994 a devenit la rândul lui unul dintre cele mai apreciate evenimente de acest gen la nivel internațional.

Emil Boroghina este Societar de Onoare al Teatrului Național „Marin Sorescu”, Președinte al Fundației Shakespeare și Vice-Președinte al Rețelei Europene de Festivaluri Shakespeare.

În aprilie 2018  lui Emil Boroghină, Senatul Universității din Craiova i-a acordat titlul de Doctor Honoris Causa al Universității din Craiova.

În calitate de director al Teatrului Național Craiova și al Festivalului Internațional Shakespeare, Emil Boroghină a primit Premiul pentru cel mai bun director de teatru din România, Premiul pentru cea mai importantă personalitate a teatrului românesc, Premiul de Excelenţă al Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Teatru. Pentru aceste performanțe profesionale care au contribuit la prestigiul teatrului românesc în lume, breasla și instituții culturale importante l-au răsplătit cu înalte și onorante distincții. Între acestea, Premiul UNITER, Premiul Academiei Române, Premiul British Council pentru cel mai bun manager și multe altele. Doi președinți ai Românei i-au conferit ordinul național „Serviciul credincios”.

 

În ultimul deceniu, Emil Boroghină a realizat adevărate recorduri artistice prin recitalurile de poezie pe care a fost invitat să le susțină pe trei continente. Criticul de teatru, George Banu scria despre aceste recitalurile de poezie: „La Emil Boroghină, ceea ce captivează e o sonoritate de violoncel /…/: în spatele versurilor identificăm discreția subtil modulată a unui interpret ce se expune în toată umanitatea sa! Recitalul e și o radiografie afectivă.”

În toamna anului trecut, un alt ideal al actorului Emil Boroghină s-a împlinit prin înființarea Teatrul Poesis, un program al Teatrului Național „Marin Sorescu” Craiova și al Teatrului „Nottara” București, susținut de directorii celor două teatre, iubitori ai Teatrului de Poezie: Marinela Țepuș, Alexandru Boureanu și Vlad Drăgulescu.

Lansarea noului Program Teatrul Poesis reprezintă, în acest moment, un demers unic în peisajul teatral românesc; în Europa există de mai mult timp câteva astfel de teatre, precum Maison de la Poésie din Paris și Teatrul Poème din Bruxelles.

Spectacolul inaugural al Teatrului Poesis a fost Cântarea Cântărilor, susținut la sala Amza Pellea de  Emil Boroghină. pe 25 septembrie 2020.

De ziua Culturii Naționale, pe 15 ianuarie, Emil Boroghină a susținut, tot la sala „Amza Pellea”, un spectacol omagiu „Recitindu-l pe Eminescu… La steaua care-a răsărit”. Este un spectacol mult apreciat, pe care actorul, de-a lungul anilor, l-a susținut în România, dar și în Belgia, China, Germania, Italia, Cehia, Canada, Ungaria, Grecia, SUA.

În luna martie va avea loc premiera celui de al zecelea spectacol din repertoriul Teatrului Poesis, Divina Commedia. Recitalul care se va numi Călătoria lui Dante este construit pe extraordinara versiune a lui Gellu Naum. Spectacolul este gândit ca un omagiu la împlinirea celor 700 de ani de la moartea lui Dante, petrecută pe 14 septembrie 1321.

 

La TVR Craiova puteți viziona lunar unul dintre spectacolele Teatrului Poesis.

 

Mâine, 24 ianuarie la ora 11.30 va fi difuzat spectacolul Treptele Unirii.

Pe 14 februarie, Ziua Îndrăgostiților va fi marcată  cu recitalul Cântarea cântărilor, poemul biblic, text fundamental al culturii umanității. Emil Boroghină ne recitește unul dintre cele mai frumoase imnuri închinate iubirii și bucuriei vieții. Pentru cea de a doua parte a recitalului, Emil Boroghină a ales sonete care evocă dragostea la senectute, scrise de Dante, Petrarca, Michelangelo, Shakespeare… Asta îi permite să pună în lumină o idee care le străbate, anume că dragostea e mai puternică decât moartea.

De Dragobete, pe 24 februarie va fi difuzat recitalul Cântecul Vârstelor.

Pe 27 martie, Ziua Mondială a Teatrului va fi marcată de recitalul ,,Cântarea Cântărilor”, iar pe 23 aprilie, ziua de naştere a lui William Shakespeare vom viziona spectacolul „Recitindu-l pe Shakespeare…Lumea-i un teatru, noi suntem actorii” – un colaj din faimoasele sonete şi fragmente din piesele dramaturgului.




Emisiuni Recente