Imagine: Alin Dijmărescu

Rețetă ciobănească de tocan de oaie la Obârșia-Cloșani

Pentru această ediție a Țăst-Show-ului oltenesc pentru România în bucate, meniul a fost pregătit într-o frumoasă zonă a regiunii Oltenia, de această dată, cea de sub munte, Obârșia-Cloșani, la Popasul lui Nea Tică.

Se știe prea bine că bucatele de aici sunt pregătite cu dichis, dar mai ales după rețete tradiționale ciobănești, având un gust și o savoare aparte.

De la micul dejun sățios (cârnați de oaie și de porc, pastramă, slăninuță, ceapă, dulcețuri din fructele pădurii) servit cu un ceai puternic de prună, pentru a îți oferi vitalitatea și vigoarea necesare realizării muncilor specifice gospodăriilor de la munte și îngrijirii animalelor, până la tocanul de oaie veritabil ciobănesc, sau pastrama descântată, descoperim o bucătărie a gospodarului de demult care trebuia să se drămuiască, să nu piardă timp sau bucate și mai ales, să trăiască în comuniune cu natura.

Tocanul de oaie se pregătește obligatoriu dintr-o singură oaie grasă, pentru a nu exista timpi diferiți de fierbere iar părțile folosite sunt pulpele din spate. Carnea se curăță de pielițe, se tranșează și dezosează, cea macră se păstrează pentru pastramă, cea cu grăsime se pune la tocan.

Singurele organe permise în acest fel ciobănesc sunt rinichii, pentru că dacă adăugăm legume, apă sau altceva, gătim tocană sau tocăniță, ne spune Nea Tică.

Începem pregătirea prin topirea seului în ceaun, rămâne doar untura, se adugă carnea și se lasă la fiert 6 ore, amestecându-se din când în când. Se asezonează cu sare.

Tocanul de oaie ciobănesc poate fi servit cu mămăligă, brânză, smântână și mujdei de usturoi.

Rețeta integrală pregătită de Doru Ciolacu și gazda sa, cu poveștile de la munte și secretele ciobănești, în emisiunea Țăst Show – Tocan de oaie și ciorba de rață la Obârșia-Cloșani.

 



Virgi Barbu

Lucrează în echipa TVR Craiova din 2019 ca specialist marketing și în domeniul marketingului și vânzărilor media din 2007. A absolvit Comunicare și relații publice și un Master în Marketing și comunicare în afaceri la Universitatea din Craiova. Televiziunea și radioul i s-au părut potrivite pentru ideile și campaniile pentru comunitate, a cochetat și cu rolul de prezentator o perioadă, când a realizat o emisiune tv și ocazional rubrici tematice la un radio local. "Sunt pasionată de călătorii și bricolaj, îmi place să mă implic în evenimente și campanii care aduc bucurie și cred că împreună putem face și mai mult bine." Virginia Ioana Barbu

Emisiuni Recente


Articole similare


Tableta de sănătate – 01.03.2024

28 februarie impactul ecranelor asupra psihicului și fizicului copiilor. Astăzi vorbim despre efectele ecranelor asupra psihicului și fizicului copiilor, efectele negative fiind mai puternice decât în […]

Literatura la Craiova – 29.02.2024

Despre Marin Sorescu în contextul literaturii contemporane și despre dramaturgia soresciană, cu invitații de azi: prof. univ. dr. habil Gabriela Păsărin, critic literar și Tudor Nedelcea, […]

Prim Plan Obiectiv – 28.02.2024

Discutăm despre acțiunile și evenimentele desfășurate în „Săptămâna Protecției Civile” cu col. Florin Cocoșilă, purtător de cuvânt IPJ Dolj și cu lt. col. Constantin Cobzariu, șef […]

Forum economic – 27.02.2024

Încotro se îndreaptă piața imobiliară din România? Construim, recondiționăm , cumpărăm sau închiriem? Și, foarte important, cât ne costă o locuință? E momentul să investim în […]

Educatie 9 – 26.02.2024

Astăzi, la Educație 9, ne întâlnim cu Eduard Nițulescu, să înțelegem cum talentul spulberă barierele cuvintelor. Edi, cum îi spun apropiații, a fost diagnosticat cu hipoacuzie […]

Prim-Plan Obiectiv – 26.02.2024

🎤Despre „Zilele Marin Sorescu la Național” discutăm cu Alexandru Boureanu – manager TNC și cu actorul Lari Giorgescu. 🎤Actorii de la Teatrul Excelsior din București: Oana […]