Casa și grădina: Begonia

În întâlnirea de astăzi discutam cu invitatul rubricii noastre, dl. prof. biolog MARIAN NIȚĂ, despre begonie sau gheață, care este originară din regiunile tropicale și subtropicale din America, Asia și Africa. Această plantă pretinde soiuri ușoare, bine lucrate, însorite, iar la semiumbră înfloresc mai puțin, având nevoie de umiditate, dar nu în exces.

– Care este denumirea științifică a begoniei?

– Begonia semperflorens Link. et Otto.

– Din ce familie face parte această plantă?

– Begoniaceae.

– Care este etimologia begoniei?

– Numele genului a fost dat de botanistul francez Charles Plumier, în onoarea lui Michel Begon, guvernator de Santo-Domingo.

– Care este originea begoniei, domnule profesor?

– Genul cuprinde peste 1000 de specii, originare din regiunile tropicale și subtropicale din America, Asia și Africa. Gen foarte omogen, deși cu diferite forme de adaptare. Bogoniile sunt plante cu tulpini suculente, frunze asimetrice si flori unisexuate, lungpedunculate, grupate în dicaziu terminal. Begonie semperflorens este originară din Brazilia, introdusă în Europa în 1828, este cultivată ca plantă anuală, foarte răspândită în țară noastră. Este plantă erbacee, cărnoasă, cu înălțimea și diametrul între 15 și 30 cm. și frunze verzi sau roșiatice, suculente, ovate sau subcordate, lucioase pe partea superioară și cu marginea ușor dințată. Florile sunt albe, roz sau roșii, cu pedunculii de culoare roz sunt grupate câte 5-10 în inflorescență. Înflorește abundent și continuu din iunie până în octombrie. După căderea petalelor, decorează și prin fructe – capsule aripate, de aceeași culoare cu axul inflorescenței.

– Care sunt cerințele ecologice?

– Bogoniile pretind soluri ușoare, bine lucrate, însorite, la semiumbră înfloresc mai puțin, umiditate asigurată, dar nu în exces.

– Cum se utilizează begonia?

– Datorită înmulțirii ușoare, înfloririi abundente și prelungite, bogoniile sunt printre plantele cele mai folosite în decorul parcurilor și grădinilor, pentru borduri, ronduri, platbande, mozaicuri, ghivece, jardiniere, în spațiile pavate, balcoane.

Etichete:


Simona Muşuroi

Lucrează la TVR Craiova încă de când era studentă, din anul 1999. Absolventă a Facultății de Litere din Craiova, secția Română-Spaniolă. Debutează ca moderatoare a emisiunii de divertisment „Care pe care”.


Emisiuni Recente


Articole similare


Caravana TVR3 în județul Vâlcea, la Complexul Muzeal Măldărești

La prima ediție a emisiunii Caravana TVR3 am fost în județul Vâlcea, într-un loc minunat, încărcat de istorie, cu mănăstiri ortodoxe unice, cu oameni deosebiți și peisaje de poveste. Ediția integrală a emisiunii o găsiți și pe pagina noastră de youtube-  https://www.youtube.com/watch?v=AbI8t6RftQA  Invitați: LILIANA BEU – director adjunct Muzeul Județean Vl., MIRONELA STAN – muzeograf […]

Regiunea in Obiectiv – 29.06.2021

Invitată este cea care a primit de curând titlul de Cetățean de Onoare al comunei Balta, denumită TEZAUR UMAN VIU, o artistă atât de iubită nu doar de olteni, ci de toți românii îndrăgostiți de folclorul mehedințean, DOAMNA ANGELICA STOICAN . Vizionare plăcută.

Regiunea în Obiectiv – 24.06.2021

De la ora 16.00, vă așteptăm cu o nouă ediție a emisiunii Regiunea în obiectiv , în direct la TVR Craiova, live pe paginile de Facebook si YouTube. Avem o transmisiune din Parcul „Nicolae Romanescu”, unde celebrăm ZIUA UNIVERSALĂ A IEI împreună cu invitate speciale: NICULINA STOICAN – manager Ansamblul Folcloric Maria Tanase , dr. […]