Expoziții, spectacole și concerte, la Craiova

Iată, câteva recomandări pentru a vă petrece timpul liber și de a vă bucura de o ofertă culturală pentru toate gusturile:

Concert pentru 2 flaute cu Orchestra Simfonică a Filarmonicii ,, Oltenia ,,

Publicul meloman este invitat vineri, 17 iulie,orele 19:00 – 20:00 , la Teatrul de Vară din Parcul “Nicolae Romanescu”, la un concert ce îl are la pupitrul dirijoral pe maestrul Alexandru Iosub, personalitate artistică a vieţii muzicale oltene. Spectacolul începe cu uvertura operei „Răpirea din serai”, alcătuită de Mozart după modelul operistic italian. Victoria Stan şi Ciprian Ion, solişti instrumentişti ai simfonicului craiovean, interpretează Concertul în Sol minor pentru 2 flaute de Johann Joachim Quantz, lucrare în spirit baroc, cu o desfăşurare melodică luminoasă, senină. Evenimentul se încheie în Si bemol major, cu Simfonia a 5-a de Franz Schubert, o poetizare a clasicismului timpuriu.

Muzeul de Artă Craiova ne invită la expoziția ION ȚUCULESCU – RECONSTITUIREA

(curator: Mihaela Velea, consultant științific: Cătălin Davidescu).
Expoziția marchează 110 ani de la nașterea artistului și conține lucrări ce nu au mai fost expuse de peste un deceniu, acestea având nevoie de condiții speciale de conservare.

Cu un patrimoniu de 173 de piese, în marea lor majoritate pictură și grafică (tuș, pastel, acuarelă), muzeul este recunoscut, ca deținătorul celui mai bogat fond Țuculescu din țară .

În cadrul expoziției publicul poate admira și câteva covoare oltenești din colecția artistului, acesta fiind recunoscut pentru patima cu care își dorea piesele care îl impresionau.
Preocuparea sa de colecționar și modul cum această pasiune i-a marcat nu doar existența, ci și creația, a constituit un bun pretext pentru o serie remarcabilă și inovatoare de lucrări, clasificată de critica vremii sub denumirea de „perioada folclorică”. Mulțumită generoasei donații făcută de Maria Țuculescu, pot fi admirate și câteva piese de mobilier, lucrate în maniera neo-tradițională a perioadei interbelice.

În cadrul vernisajului expoziției, publicul a avut ocazia de a urmări documentarul “CAZUL ȚUCULESCU”, realizat de producătorul executiv al TVR Craiova, Mirela Giodea, și de regizorul Bogdan-Cristian Drăgan.


Filmul are ca punct de plecare chiar anul 1965, anul marii expoziții retrospective Țuculescu, deschisă la Sala Dalles, prin care artistul devenea, dintr-odată, la puțin timp după moartea sa, primul mit cultural al noului regim comunist. Mărturiile extraordinare ale unor rude ale pictorului, completate de explicațiile criticilor de artă Cătălin Davidescu, Erwin Kessler sau Magda Cârneci, fac din acest documentar un bun necesar și seducător totodată, atât pentru publicul larg, dar mai ales pentru istoria reală a artei românești.

Expoziția este deschisă în perioada 16 iulie – 1 septembrie 2020, în sălile de la parterul Palatului Jean Mihai, de marți până duminică, orele 10:00- 17:00. În prima zi de marți a fiecărei luni, accesul publicului este gratuit.

Teatrul Colibri dezvăluie, în week-end, Povestea flașnetarului

Povestea începe în fantasticul tărâm al zânelor, unde totul era minunat până când un tată, speriat că își va pierde fiica la o vârstă destul de fragedă, face un gest necugetat, care îl condamnă să-și trăiască restul vieții în tărâmul oamenilor. În spectacol sunt alături de public, actorii: Geo Dinescu și Marin Fagu, muzica: Marin Fagu și Kevin MacLeod.
Prima reprezentație a spectacolului Povestea flașnetarului este programată sâmbătă, 18 iulie 2020, ora 18:00, pe esplanada Teatrului Colibri, iar cea de-a doua va putea fi văzută duminică, 19 iulie 2020, la ora 11:00, la Teatrul de Vară din Parcul Nicolae Romanescu.

,,Cenușăreasa,, la Opera Româna Craiova

Vă recomandăm și un spectacol de muzică și dans, de Dumitru Capoianu, după povestea lui Charles Perrault , versiunea românească a libretului: Ion Lucian și Virgil Puicea.

Atăt ce mici, dar și cei mari sunt așteptați sâmbătă, 18 iulie, de la ora 19.00, la Teatrul de Vară din Parcul Nicolae Romanescu.

Etichete: , , , , , , ,


Simona Carauleanu

Este licenţiată în jurnalism, lucrează în presă din 1996 şi a început ca reporter la un post local de radio din Craiova. În televiziune şi-a dorit să lucreze de cand era mica. Şi acum îşi aminteşte cât  a fost de emoţionată atunci  când a intrat pentru prima dată în Studioul de Ştiri al Televiziunii Române,  […]


Emisiuni Recente


Articole similare


Din arhiva TVR Craiova: Clădirea fostului Palat Administrativ

Din arhiva TVR Craiova: Clădirea fostului Palat Administrativ, construită în stil neoromânesc de arhitectul Petre Antonescu și finalizată în anii 1912-1913. Actualmente este sediul Prefecturii și al Consiliului Judetean Dolj. În 1906 județul Dolj nu avea un local propriu pentru sediul Prefecturii iar autoritățile vremii au aprobat ridicarea acestei construcții. Construcția Palatului Administrativ s-a făcut […]

AGENDA CULTURALĂ: SPECTACOLE ȘI GALA MĂRȚIȘORULUI, LA CRAIOVA

Astor Piazzolla – 100 de ani şi o poveste autentică, la Filarmonica „Oltenia” Craiova Concertul de vineri, 5 martie, ora 19:00, de la Filarmonica „Oltenia” Craiova face parte din proiectul „Symphonic Piazzolla”, lansat anul acesta de artista argentiniană ANALIA SELIS. „Symphonic Piazzolla” celebrează centenarul naşterii lui Astor Piazzolla şi dezvăluie publicului o faţetă necunoscută a maestrului […]

Spectacole și lansare de carte la Craiova

Eveniment editorial la Teatrul ,, Marin Sorescu” Craiova Vineri, 26 februarie, ora 16.00, se lansează la TNC volumele de teatru „Cousin Shakespeare”, traducere de Lidia Vianu & Adam Sorkin (SUA), respectiv „Ferestre”, o colecție de eseuri, amintiri, reflecții, îngrijită de George Sorescu, fratele scriitorului, și Ada Stuparu. Evenimentul se înscrie în programul dedicat lui Marin […]

AGENDA CULTURALĂ: SPECTACOLE, LA CRAIOVA ȘI COLOCVIILE BRÂNCUȘI , LA TÂRGU-JIU

Colocviile ,, Brâncuși ” 19 feb 2021 – 145 de ani de la nașterea marelui sculptor În cadrul manifestărilor dedicate sărbătorii naționale „Ziua Brâncuși”, la 145 de ani de la nașterea sculptorului, vă invităm vineri, 19 feb, ora 16.00, la lansarea poemului cinematografic „Omagiu lui Brâncuși, pe Calea Eroilor”. Proiectul este inițiat de Uniunea Ziariștilor […]