Rețeta de joi: Tocăniță de pui cu ceapă

O rețetă tradițională de pe Valea Dunării, care îmi aduce aminte de copilărie, rețeta bunicii. Simplă, dar deosebit de gustoasă. Se prepară la țară, când puii din curte sunt buni de tăiat și roșiile din grădină au un gust inegalabil.

Se poate găti însă oricând, folosind roșii în bulion și pui din comerț, de preferință cât mai bio. 

Ingrediente:

Bucăți de pui;

Ceapă;

Condimente (sare, piper, foi de dafin, cimbru).

Ceapa, fiind ingredientul principal, va fi din belșug, așadar, la 1 kg de pui, 2, 3 cepe mari. Încingem uleiul într-o tigaie încăpătoare (de preferat este untura de rață) și frigem bucățile de pui sărate în prealabil, până se rumenesc. Le scoatem din tigaie și, în uleiul rămas, punem ceapa la călit. Adăugăm sare, piper, o foaie de dafin, puțin cimbru și lăsăm la călit până se înmoaie și capătă o culoare ușor arămie.  Punem apoi două linguri de bulion (pastă de rosii, roșii în bulion) peste ceapa călită, amestecăm, mai lăsam puțin timp și adăugăm un pahar cu apă. Apoi, punem carnea înapoi în tigaie și acoperim cu un capac. Dăm focul mic și așteptăm să fiarbă încet, până se ingroașă sosul. Dacă avem răbdare să facem și o mămăligă, e perfect, pentru că se armonizează excepțional. Merge la fel de bine și cu turtițe făcute in tuci.

Poftă bună!



Doru Ciolacu

Doru Ciolacu lucrează în presă din 1994. La TVR Craiova a debutat ca reporter de ştiri, iar acum este redactor la Redacţia Programe.


Emisiuni Recente


Articole similare