Rețeta de joi: Varză nouă călită

Deși e un preparat sățios, potrivit pentru sezonul rece, amprenta de vară o dă varza nouă, fragedă și dulce.

Ingrediente:
• 2 verze potrivite;

• 800 de grame de scarivică sau costiță afumată;

• 2 cepe medii;

• 1 ardei capia rosu;

• 2 legaturi de marar proaspat;

• 4-5 rosii decojite si razuite sau o conserva de rosii decojite;

• sare;

•piper;

• cimbru;

• piper boabe;

• 2 foi de dafin;

• putina sare de lamaie;

• 3-4 linguri ulei;

• boia dulce, iute.

Preparare:

Varza se spală foarte bine și se toacă cât putem de mărunt.

O amestecăm cu sare, piper, cimbru, putină sare de lămâie (pentru a da un gust ușor acrișor), mărar, boia, piper.

Preîncălzim cuptorul la 180 grade Celsius.
Punem o cratiță pe foc. Adăugăm uleiul, piperul boabe și frunzele de dafin.

Când uleiul este încons punem ceapa și ardeiul tocate mărunt.

Le călim câteva minute, apoi adăugăm afumatura tăiată în bucați potrivite.

Le călim și pe acestea aproximativ 10 minute, după care adăugăm varza stoarsă foarte bine de apă.

Omogenizam bine, și lăsăm la foc mic aproximativ 10-15 minute, după care punem roșiile.

Amestecăm varza foarte bine, astfel încât rosșiile să fie distribuite uniform. Gustăm dacă mai trebuie sare și condimente.

Dăm cratița la cuptor pentru aproximativ 90 de minute. Aici depinde de cât de frageda este varza. Din când în când, scoatem cratița din cuptor și o « zdruncinăm » puțin, astfel încât să nu se prindă de fundul cratiței.

Se servește fierbinte cu mamaliguță, ardei iute, iar pentru doritori și smântână.

Poftă bună!

Etichete:

Doru Ciolacu

Doru Ciolacu lucrează în presă din 1994. La TVR Craiova a debutat ca reporter de ştiri, iar acum este redactor la Redacţia Programe.


Emisiuni Recente


Articole similare