Ziua Culturii Naționale la TVR Craiova

De Ziua Culturii Naționale, la TVR Craiova redescoperim personalități ale literaturii și artelor, sub semnul geniului eminescian.

  • De la ora 9.00, personalitatea ieșită din tipare a lui I.D Sîrbu, scriitorul care a înfruntat regimul comunist, este evocată de Mirela Giodea și scriitorii Ioan Lascu și Mihai Barbu.
  • La ora 14.00, un spectacol de muzică și poezie. Unele dintre cele mai frumoase versuri ale poetului Mihai Eminescu, interpretate de maestrul Emil Boroghină și corul Filarmonicii Oltenia.
  • Istoria familiei celui mai bogat român din perioada interbelică și a moștenirii acesteia o puteți afla la ora 15.00, urmărind documentarul Testamentul Mihaililor.
  • De la ora 16.00, aflăm cum s-a născut simbolul Târgu Jiului, locul unde Brâncuși s-a întors pentru a crea Calea Eroilor.
  • La ora 16.30, bijuterii muzicale de Strauss, Ceaikovski, Brahms în interpretarea inedită a flautistului Cătălin Oprițoiu și Millenium Arts Quartet.
  • La ora 18.30, criticul de artă Cătălin Davidescu vorbește despre unul dintre cei mai importanți artiști români ai secolului 20: Ion Țuculescu, ale cărui opere expuse la Muzeul de Artă din Craiova sunt considerate cele mai valoroase, după colecția Brâncuși.
  • De la ora 19.30, creații reprezentative ale lui Mihai Eminescu recitate de maestrul Emil Boroghină, într-un spectacol care a cutreierat lumea.
  • Iar la ora 20.30, aflăm de la Eugen Negrici, marele critic și istoric literar, ce eforturi excepţionale au depus scriitorii români pentru a face să funcţioneze, cu cât mai puţine concesii, instituţia literaturii în timpul comunismului.
    Sâmbătă, 15 ianuarie 2022, La TVR Craiova sărbătorim Ziua Culturii Naționale!Emisiuni Recente


Articole similare


Între mit și realitate – Mireasa din pădurea Radovan

Mitul miresei de la Radovan, tânăra care s-a sinucis şi bântuie de zeci de ani trecătorii rătăciţi prin pădurea de la marginea satului. De ce există în toată lumea această credinţă populară a tinerei mirese-fantomă, dar şi care a fost tragedia fetei de la Radovan, în materialul următor, realizat de Loredana Berneanu şi Alin Dijmărescu.

Între mit și realitate – Gura Racului

Dacă vă gândeaţi că oamenii nu și-ar dezgropa copiii morți, pentru a le străpunge inima, nici în Evul Mediu, vă înșelați. La Bulzești, satul natal al lui Marin Sorescu, localnicii au trăit până de curând cu convingerea că trăiesc într-un loc bântuit. Cum s-ar fi născut acest blestem colectiv, care nu îi lăsa să iasă […]

Între mit și realitate – Avion Prăbușit

Istoria avionului plin de bani, care s-a prăbușit pe Dealul Păii din judeţul Dolj, este una aproape necunoscută. O poveste despre moarte, violență, ani de detenție și blesteme. Însă oamenii din Botoșești-Paia nu au uitat. Loredana Berneanu și Alin Dijmărescu vă aduc confesiunile cutremurătoare ale localnicilor la TVR Craiova.

Între mit și realitate – Tuneluri Secrete

Tunelurile subterane care au tranzitat Craiova rămân unul dintre cele mai seducătoare secrete din istoria oraşului. Care a fost scopul lor, dar şi poveşti seducătoare despre întâlnirile celor mai avuţi craioveni din acele vremuri în aceste tuneluri misterioase, în materialul următor realizat de Loredana Berneanu şi Ionuţ Şerban.

Între mit și realitate – Tezaur Tismana

Povestea salvării tezaurului României în cel de-al doilea război mondial, în peștera Mănăstirii Tismana. Cum am fost la un pas de a pierde pentru a doua oară tezaurul, de ce s-a făcut moneda Ardealul Nostru și cine au fost oamenii cu viziune, care au făcut această salvare posibilă, în materialul realizat de Loredana Berneanu și […]

Spune-i “Te iubesc!” la TVR Craiova!

Așa cum v-am obișnuit, până pe 24 februarie, difuzăm mesajele voastre în emisiunea “Regiunea în obiectiv” și pentru că este o lună specială, v-am pregătit și câteva surprize. Perioada aceasta ne-a determinat să conștientizăm cât de importanți sunt oamenii din viața noastră și cât de important este să le spunem și să le arătăm că […]