O băciță din Gorj a primit titlul de Tezaur Uman Viu pentru tehnici de alimentație publică. Maria Băbu duce mai departe rețetele preparatelor ciobănești, dar și tradiția portului popular. Tocanul de oaie, jintița ori balmoșul sunt bucatele pe care a învățat să le facă de la bunicii ei care au cutreierat munții în transhumanță.
De o viață, Maria Băbu merge la stână, în varf de munte. S-a îndrăgostit de mică de animalele de la stână, dar și de mâncărurile preparate de ciobani. Acum transmite tinerelor generații rețetele din străbuni.
Viața la stână nu e deloc ușoară, dar toată munca i-a fost încununată acum, când a primit titlul de Tezaur Uman Viu.
Nu doar de preparatele ciobănești are grijă băcița Mărioara să nu se piardă, ci și de portul popular.
De asemenea, Maria Băbu a mai atestat 17 produse drept montane. Totul, pentru a arăta întregii lumi ce bunătăți știu să facă ciobanii. Printre acestea, jintița sau laptele covăsit.