Analizele probelor de laborator au descoperit prezența unei bacterii extrem de periculoase în pastele consumate de cei 118 elevi care au ajuns la spital, cu toxiinfecție alimentară, la sfârșitul săptămânii trecute, în Mehedinți. Este vorba de Listeria monocytogenes, care a fost descoperită atât în pastele pe care le-au mâncat elevii, cât și în șunca presată cu care acestea au fost preparate, susțin reprezentanții DSV Mehedinți. În același timp, comisarii Protecției Consumatorului au extins controalele la firmele care livrează mâncare în școli și au descoperit nereguli foarte grave, motiv pentru care în cazul unei alte societăți, activitatea de livrare a hranei elevilor a fost suspendată.
Aceste imagini sunt filmate în bucătăria una dintre societățile care gătea pentru elevi, în cadrul programului o masă sănătoasă. Comisarii de la Protecția Consumatorului au descins în alte trei unități, în două dintre acestea fiind descoperite nereguli grave. În cazul firmei la care gândacii mișunau în spațiile în care se prepara hrana elevilor s-a dispus suspendarea activității.
Cu activitatea suspendată până la finalizarea anchetei rămâne și societatea care a oferit hrana celor 118 elevi ajunși la spital. Rezultatele a două probe prelevate din pastele care i-au băgat pe elevi în spital sunt pozitive la Listeria monocytogenes, bacterie care a fost descoperită și în șunca cu care au fost preparate pastele.
În acest moment, în mai multe școli din Mehedinți programul o masă sănătoasă este suspendat.
Reprezentanții DSV spun că în cazul firmei care a livrat mâncare elevilor care au făcut toxiinfecție alimentară, ancheta va fi extinsă inclusiv în afara țării, respectiv în Spania, țara din care provine șunca de porc în care a fost detectată bacteria periculoasă.