Veche regiune din nordul judeţului Vâlcea, unde creşterea oilor este încă o îndeletnicire de bază, Ţara Loviştei a găzduit festivalul Pastorala Lovişteană. Zeci de producători agricoli şi crescători de animale din cinci judeţe în care se mai practică oieritul au fost prezenţi cu produsele lor, lansând astfel o invitaţie la un stil de viaţă sănătos, cu mâncare tradiţională, aşa cum făceau bunicile odinioară.
Eveniment aflat la cea de-a doua ediţie, festivalul oierilor din Ţara Loviştei a reunit la Brezoi, producători agricoli şi crescători de animale din Sibiu, Braşov, Argeş, Olt şi Vâlcea, într-un demers inedit de a promova tradiţiile şi obiceiurile păstorilor români. Brânza, pastrama şi tocanul au fost la mare căutare printre sutele de vizitatori veniţi să admire şi să se delecteze cu frânturile din viaţa de zi cu zi a ciobanilor prezentate în festival.
Pe lângă expoziţia gastronomică, festivalul de la Brezoi a cuprins şi o expoziţie canină, dedicată în special câinilor ciobăneşti româneşti. Organizatorii spun că pentru anul viitor se gândesc însă să invite şi mai mulţi producători agricoli şi să facă din acest eveniment un adevărat festival al tradiţiilor româneşti din zona montană.