Postul Paștelui a început de astăzi, însă seara trecută în multe localități din Oltenia s-au aprins focuri, iar familiile și-au chemat prietenii la masă cu brânză, ouă, pește și alte produse considerate… de dulce care de astăzi nu mai sunt permise pentru cei care țin post. Focurile au fost aprinse la porți pentru alungarea spiritelor rele și a iernii.
Lăsata Secului de brânză are loc cu o zi inainte de postul care va dura 40 de zile. Este un obicei care reprezintă o pregătire fizică a credincioșilor care urmează să țină post. Și la Tismana, de Lăsata Secului s-au organizat mese în familie pentru care se pregătesc bucate tradiționale și nu lipsesc preparatele făcute cu ouă, lapte precum bulz cu smântână, mămăligă cu brânză și ou, paste, eclere sau plăcinta cu brânză.
În unele locuri încă se păstrează obiceiuri specifice unui început de An agrar. Se fac focuri și petrec timp împreună pentru a celebra evenimentul.
Paștele ortodox și cel catolic se sărbătoresc în aceeași zi, respectiv pe 20 aprilie.