Muzeul Cărții și exilului românesc a găzduit dezbaterea susținută de istoricul și antropologul Valer Simion Cosma despre volumul “Molitve, Cetanii și Afurisenii. Preotul în lumea țărănească a românilor ardeleni”. Lucrarea oferă o privire profundă asupra satului transilvănean din sex. XVIII-XIX și are în centru figura preotului.
Valer Simion Cosma a ajuns la Craiova, pentru o serie de dezbateri care au ca punct de pornire volumul său Molitve, Cetanii și Afurisenii. Preotul în lumea țărănească a românilor ardeleni (sec. XVIII-XIX). Istoricul analizează figura preotului din lumea satului transilvănean din secolele XVIII, XIX, dincolo de funcția sa de slujitor al cultului religios, cât mai ales ca personaj indispensabil într-o societate în care dimensiunile sacre și profane se intersectau și se amestecau în permanență.
Mai mult decât atât, cartea propune o interpretare atentă a acestei lumi, prin intermediul instrumentelor antropologiei istorice și ale istoriei sociale și demonstrează felul în care comunitățile țărănești au participat la procesul modernizării.
Istoric, antropolog și publicist, Valer Simion Cosma a fost cercetător la Muzeul din Zalău. Din 2022, este directorul Bibliotecii Universității „Lucian Blaga” din Sibiu.