Turiștii care poposesc la poalele munților, în localitatea Novaci, din Gorj, au ocazia să guste din preparate tradiționale pregătite de o familie de ciobani. În zonă a fost deschis un punct gastronomic local, unde oaspeții vor găsi mereu bucate ciobănești pregătite după rețete străvechi. Tocanul de oaie, bulzul, mămăliguța și sarmalele sunt doar câteva dintre bunătăți. Le-a degustat astăzi și ambasadorul Pakistanului în România.
Tocanul de oaie se face după o rețetă veche în familia Babu, din Novaci. Preparatul are și atestat de produs montan și, până acum, putea fi degustat la un popas devenit celebru pe Transalpina tocmai datorită gustului de carne de oaie gătită ore bune la ceaun. Nu este singurul fel de mâncare ce va fi pregătit la punctul gastronomic de la poalele munților.
Printre primii oaspeți s-a numărat ambasadorul Pakistanului în România, care a fost fascinat de tocanul de oaie și de supa cu tăiței de casă.
Fostul ministru al Agriculturii, Petre Daea, a fost și el prezent la deschiderea punctului gastronomic din Novaci. Și alți turiști au degustat produsele ciobănești.
La final, musafirii au ascultat colinde lângă bradul împodobit.