Efectul scumpirilor din ultima jumătate de an se resimte și în spitalele românești, dar și în unitățile de asistență socială. Cu doar 11 lei le este imposibil unităților sanitare să ofere pacienților trei mese zilnic, care să asigure și un conținut caloric ridicat. Mică și înainte de aceste scumpiri, alocația de hrană stabilită anul trecut este în condițiile exploziei prețurilor mai mult decât insuficientă. Ca să fac față situației, reprezentanți spitalelor fie au scos din alimentația bolnavilor unele alimente, fie au micșorat porția.
La Spitalul din Orșova, hrana oferită pacienților încă este una dintre cele mai bune din spitalele din Mehedinți. Dar chiar și aici, pentru că banii sunt puțini au fost micșorate porțiile, iar unele alimente, cum ar fi carnea de vită, au fost scoase din meniu. Bucătarii se gândesc să introducă peștele în meniu, care este mai ieftin, iar la pui cumpără produsele care au un preț mai mic.
Situația este complicată pentru că nu a crescut doar prețul gazelor naturale sau energiei ci și al alimentelor.
Și în unități de asistență socială, majorări de prețuri ridică mari probleme. Contractat anul trecut, prețul alimentelor nu a crescut, cel al energiei este însă dublu.
Și cum lanțul majorărilor de prețuri nu se oprește aici, reprezentanții unităților sanitare au temeri că situația va deveni și mai gravă, mai ales că prețurile la carburanți continuă să crească, în contextul războiului ruso-urainean.