Cel mai cunoscut opincar din România, Alexandru Ilinca, și doi sculptori în lemn: Constantin Manoli și Iordan Lepădatu sunt ultimii meșterii populari din Vâlcea care au devenit tezaure umane vii. Ei au primiastfel recunoașterea Ministerului Culturii drept păstrători, creatori și transmițători de patrimoniu cultural românesc autentic.
Vestea că cei trei meșteri populari vâlceni au primit titlul de “tezaur uman viu” a fost primită cu bucurie de către Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Vâlcea, care a întocmit și depus dosarele în cazul a doi dintre meșteri, deși și în cazul celui de al treilea și-a arătat susținerea necondiționată.
Cu bucurie și multă emoție au primit această veste și meșterii populari, care de mulți ani au ridicat aceste meșteșuguri la rangul de artă.
Sculptorul Iordan Lepădatu este originar din Băbeni, însă de câțiva ani s-a mutat în București, astfel că dosarul lui de candidatură a fost constituit de către Centrul de Creație, Artă și Tradiție din Capitală, cu recomandarea Centrului de Creație Vâlcea, care acum are cinci tezaure umane vii, după ceramistul horezean Sorin Giubega și creatoarea de costume populare din Mihăești Elena Borța.