O mulțime de bunătăți au găsit la standuri turiștii care au ajuns în acest sfârșit de săptămână la Svinița, în Mehedinți. În micuța comunitate de sârbi a fost organizată o manifestare care a ajuns la cea de-a 25-a ediție. Festivalul Smochinului a crescut de la an la an și a făcut comunitatea foarte cunoscută. În același timp, cu fiecare ediție a festivalului, gospodinele satului au pregătit și au adus la vânzare tot mai multe delicatese pregătite din smochine- fructe, dulcețuri, gemuri, lichioruri, cozonac sau țuică, foarte căutate și apreciate de vizitatori.
În fiecare an, la final de vară, cu mic cu mare, sătenii din Svinița se pregătesc de festival. Cele mai implicate sunt gospodinele, care au pregătit toată vara dulceață și tot felul de alte bunătăți din smochine. Așa că scot la standurile cu vânzare tot ce au mai bun, adică bunătăți care să le demonstreze măiestria.
Pe de altă parte, domnii au fost preocupați să pregătească cea mai bună țuică de smochine, dar și o palincă cu parfum aparte.
De la an la an, la festival ajung tot mai mulți turiști, care își fac aprovizionarea cu bunătăți, spre bucuria localnicilor.
În cele trei seri ale festivalului organizatorii au pus în valoare și tradițiile comunității, adică portul popular și folclorul.