Un craiovean a luat de două ori medalia de aur la concursurile unde producătorii de ulei de măsline și-au etalat produsele. Este vorba de concursurile de la Atena și Berlin unde peste cinci sute de producători cu peste șase sute de tipuri de ulei au intrat într-o competiție acerbă. Anul trecut el a luat medalie de argint tot pentru uleiul de măsline produs de el.
Cătălin Adam s-a apucat de aceasta îndeletnicire, împreună cu soția, după ce au fost îndrumați de un producător grec. În anul 2020 au reușit să obțină un ulei cu proprietăți terapeutice care a fost premiat la Atena. Atunci, pentru un litru de ulei erau necesare 20 de kg de măsline. Obținerea uleiului se face în instalații speciale.
Uleiul se obține printr-un procedeu de centrifugare după ce, în prealabil, măslinele au fost separate de frunze și spălate.
În acest an, uleiul produs anul trecut dintr-un singur soi de măsline a primit recunoașterea internațională: medalie de aur la Atena și Berlin.
Pentru a putea aprecia corect proprietățile uleiului produs, Cătălin Adam a făcut un curs de degustător de ulei de măsline.
În România sunt, la această oră, 16 degustători acreditați de ulei de măsline. Uleiul produs de craiovean este printre primele o sută din lume și printre primele cinci din Grecia.