Rețeta de joi: Lutenița

O rețetă foarte veche care provenie de la zarzavagii din Bulgaria și care se mai gătește încă în satele de pe valea Dunării.

Ingrediente:
O căpățână de usturoi,
3 ardei grași,
2 roșii mari și coapte de grădină.
1 ardei iute,
1 lingură ulei de floarea soarelui,
sare dupa gust.

Se coc ardeii pe o tablă, pe grătar sau direct in spuză până când pielița se inegerește pe toate părțile, langa ei se coc si rosiile și ardeiul iute, care va da aroma și iuțeala specifice luteniței. Pentru cei care nu mănâncă deloc picant, se poate renunța la ardeiul iute, însă rezultatul va fi diferit.


După ce toate legumele sunt bine coapte, se pun într-un vas la răcit, apoi se curăță de coajă și se toacă mărunt pe un fund de lemn. Atenție! ardeiul iute (ciușca) se curăță si de seminte, iar dacă este foarte iute, puneți numai o parte din el.

Din căpățâna de usturoi se face un mujdei care se amestecă cu ardeii și roșiile tocate.


Se freacă compoziția cu puțin ulei ca să se lege, potrivim de sare și putem presara un pic de pătrunjel verde pe deasupra.
Merge la orice friptură (porc, vita, miel, pește.)

Poftă bună!

Etichete: ,

Doru Ciolacu

Doru Ciolacu lucrează în presă din 1994. La TVR Craiova a debutat ca reporter de ştiri, iar acum este redactor la Redacţia Programe.


Emisiuni Recente


Articole similare