Casa și grădina: Ochiul boului

Despre Ochiul boului ne va oferi mai multe detalii invitatul rubricii dedicată caselor și grădinilor, domnul profesor biolog MARIAN NIȚĂ.

Denumire științifică: callistephus chinensis ( L.) Ness.

Familia: Compositae

Etimologie:

Denumirea genului derivă de la cuvintele grecești  „ kallistos” – cea mai frumoasă și „stephos” – cunună, cu aluzie la forma și frumusețea florilor.

Origine:

Genul callistephus este originar din China și Japonia și a fost introdus în Europa în 1731 la Jardin du Roi. A luat o largă răspândire prin frumusețea și diversitatea florilor, ușurința înmulțirii și pretențiilor reduse la condițiile de mediu. În cataloage sunt și sub numele de Aster chinensis. Este o specie anuală caracterizată prin tulpini de 30-80 cm. Puternicramificate, cu aspect piramidal,  frunzele sunt dispuse altern, cele de bază mari, oblonglanceolate, incizate, puternic zimțate, cele superioare  oblonge, cu marginea dreaptă. Florile sunt dispuse în calatidii solitare, de mărimi, forme și culori diferite. Înflorește din iunie și până în octombrie. Diferite soiuri se deosebesc prin port, ramificare, înălțimea plantelor, mărimea calatidiilor și, mai ales, prin aspectul florilor: raportul dintre florile lingulate și tubuloase, forma și orientarea florilor ligulate, culoare.

Cerințe ecologice:

Se poate cultiva pe orice teren, dar preferă soluri ușoare, bogate în humus, permeabile, însorite, nu suportă excesul de umiditate.

Utilizare:

Se folosește ca floare tăiată, momentul optim de recoltare este stadiul de floare deschisă. Se pot utiliza și la ghivece soiurile pitice cu înflorire bogată. Se folosește în decorul de vară și toamnă, în ronduri, platbande și borduri, suportând ușortransplantarea, chiar în faza înfloririi. Datorită înfloririi relativ târzii, trebuie precedată în acest decor de specii cu înflorire timpurie, dar prezintă marele avantaj că poate fi plantată în stadiul de floare deschisă. Pentru obținerea de flori tăiate în câmp sau pentru culturi forțate, se cultivă soiuri din grupa înaltă și flori involte. Are o durată mare de păstrare în apă de 7-8 zile.

Etichete:

Simona Muşuroi

Lucrează la TVR Craiova încă de când era studentă, din anul 1999. Absolventă a Facultății de Litere din Craiova, secția Română-Spaniolă. Debutează ca moderatoare a emisiunii de divertisment „Care pe care”.


Emisiuni Recente


Articole similare


Satul meu – 23.11.2025

Fermierul Petre Petrescu din Coțofenii din Dos, ing. agronom Vasile Preduca din aceeași localitate, Romulus Sorin Agapie, directorul DAJ Dolj și fermierul Cristian Fota din comuna […]

Educație 9 – 10.11.2025

🎤Discutăm despre o educație pentru sănătate, prin sport, cu invitatul nostru, conf. univ. dr. Mihai Dragomir – prodecan Facultatea de Educație Fizică și Sport UCV. 🎤Facem […]

Lumea de Aproape – 14.10.2025

Lumea de Aproape – 14.10.2025 “Cultura Traditionala a Oltului”este un proiect initiat de Centrul Judetean de Cultura si Arta Olt in parteneriat cu Directia Generala de […]

Educație 9 – 13.10.2025

Educație 9, cu Simona Ștefania Mușuroi Despre proiectele derulate de Facultatea de Agronomie din Craiova, la început de an universitar, conf. univ. dr. Mirela Niculescu, prodecan […]