Doljenii pot gusta deja trufandalele. Solariile sunt pline de ceapă, salată și usturoi și în curând vor ajunge pe piață și ridichiile. Cei care au “furat” startul sunt legumicultorii din Teasc, localitate în care, dacă am face o medie, ar fi câte un solar la fiecare gospodărie.
Maria Mârțan a terminat studiile în urmă cu mai bine de 30 de ani însă, cu mândrie spune, că nu a lucrat o zi în specializarea urmată. Muncește de dimineața până seara în cele aproape 20 de solarii pe care le are în comuna doljeană Teasc. Dragul pentru acestă muncă l-a prins din copilărie.
Marinela Răpsigan produce legume în 17 solarii, în trei locații diferite ale comunei Teasc. A valorificat deja primele loturi de salată verde. O face în sistem en gros pentru că, spune ea, dacă ar merge la piață, nu ar mai avea cine să muncească pământul.
Ambele muncesc zi lumină în solarii, știu cum se comportă fiecare plantă, care dintre acestea este mai pretențioasă și recunoaște, fiecare în parte, că are și o favorită.
În cele două sate ale comunei Teasc trăiesc aproximativ 1.000 de familii. Multe dintre acestea fac legumicultură în spații protejate din generație în generație, așa că localitatea este renumită pentru numărul mare de solarii.
Sutele de legumicultori din Teasc își vând legumele în piețele en gros din Craiova, dar mulți dintre ei merg și în piețe din Deva, Tg. Jiu sau București.