Temperaturile excesive din această vară au afectat culturile de fructe, atât în spații protejate, cât și în câmp. Săptămânal s-a înregistrat o pierdere de peste 30% din recolta de căpșune, zmeure și mure. Mulţi dintre cultivatorii afectaţi sunt din județul Vâlcea.
Ionuț Nicolae Vasile cultivă fructe moi de 4 ani și a ajuns în prezent să lucreze în macrotuneluri 4 hectare de căpșuni, 3 hectare de zmeuri, 3 hectare de muri și alte 4 hectare de muri în spațiu deschis. După ce în primăvară culturile de fructe moi au avut de suferit din cauza ploilor și temperaturilor scăzute, care au accentuat dezvoltarea ciupercilor de sol și înmulțirea acarienilor, în această vară sezonul de recoltarea fructelor s-a decalat cu 3 săptămâni, iar producția a fost semnificativ diminuată.
La peste 25 de grade plantele nu se mai dezvoltă, calitatea fructelor scade, iar plantele expuse la temperaturi ridicate suferă chiar arsuri solare. Recoltatul fructelor se face dimineața de la prima oră până cel târziu la ora 12.
De la recoltatul fructelor din macrotuneluri până pe raftul magazinelor durează maximum 24 de ore și tot circuitul este controlat termic. Producătorul ne-a declarat că a valorificat recolta de fructe moi la prețurile de anul trecut, dar costurile au fost mult mai mari anul acesta pentru îngrijirea culturilor, iar cantitatea fructelor culese a fost diminuată cu cel puțin 30 % în această vară.