După pepenele de Dăbuleni, ajuns celebru în toată țara, fermierii din sudul Doljului vor să câștige piața cu un alt produs: cartofii timpurii. Primele recolte au ajuns pe tarabe de acum două săptămâni și cel puțin încă două luni de acum înainte agricultorii din zona Călărași – Dăbuleni vor recolta cartofi noi despre care spun că sunt extrem de gustoși și sănătoși.
În trecut, în zona Dăbuleniului nu era cunoscută cultura cartofului. În ultimii ani a apărut un adevărat bazin de cultivare a cartofului fie că este extra timpuriu, timpuriu sau clasic.
Familia Roambă din Dăbuleni are deja șase ani de când cultivă cartofi timpurii și nu se teme de solul nisipos de aici. Plantează în luna noiembrie iar în luna martie recoltează.
O altă metodă de plantare este cunoscută sub denumirea ”în tunel”. Fermierii nu asigură încălzirea ci doar protejează cu două straturi de material (folie și pânză) plantația de cartofi.
Specialiștii de la Stațiunea de Cercetare Dăbuleni spun că anul acesta a fost unul dificil pentru agricultori.
Prețul de vânzare al cartofilor timpurii este un stimulent pentru fermieri, iar asta face ca acestia să fie cultivati de tot mai mulți.
Temperaturile ridicate din ultimele zile sunt favorabile culturii clasice de cartofi. În sudul Doljului terenul nisipos este exploatat la maximum la agricultori, iar rezultatele cele mai bune se obțin pe terenurile irigate.