Strugurii de masă impresionanți ca aspect, dar și foarte aromați, sunt din ce în ce mai întâlniți în solariile legumicultorilor din județul Olt. În Pleșoiu și Scărișoara doi fermieri au fost primii care au cultivat viță de vie în spațiu protejat în urmă cu 4 ani, iar de anul trecut alți doi fermieri din Izbiceni au urmat acest drum. Vița de vie se comportă foarte bine în solarii, rodește încă din primul an, iar strugurii sunt spectaculoși.
Vedeta solariilor familiei Iacob din Izbiceni este anul acesta un strugure care va cântări peste 4 kilograme. Primii struguri au fost vânduți anul acesta la jumătatea lunii iunie și probabil ultimii vor fi comercializați la început de septembrie. Familia Iacob are solariile încălzite ceea ce a determinat obținerea primilor struguri mult mai devreme, în perioada cireșelor de iunie.
Tomel Băețica, inginer horticultor și consultant a fost cel care a deschis drumul cultivării viței de vie în spațiu protejat în Izbiceni, urmând exemplul fermierului Ion Păunel din Pleșoiu.
Legumicultorii din Olt spun că diversitatea culturilor în spațiu protejat este binevenită, iar vița de vie le acoperă o parte din cheltuielile cu încălzirea și irigațiile. Strugurii au fost comercializați engross pe piața liberă cu prețuri cuprinse între 18 și 22 lei pe kg, dar de anul viitor legumicultorii speră să reușească să vândă producția către supermarketuri.

















