Avem printre cele mai gustoase fructe din lume, pentru că solul României are nutrienți aparte, care le dau savoarea și le ajută să crească fără prea multe chimicale. Doar că în timp ce marile magazine sunt pline de fructe aduse din import, cea mai mare grijă a producătorilor români este desfacerea. Obligați să comercializeze fructele imediat după recoltat, pentru că altfel le-ar pierde, fermierii români sunt puși în situația să le și vândă la un preț foarte mic, care nu le acoperă nici măcar cheltuielile.
Deși a fost un an secetos, de pe cele opt hectare plantate cu pomi fructiferi, acești producători din Mehedinți vor obține producție este mai bună decât anul trecut. Merele sunt de calitate și au o savoare aparte, dar grija cea mai mare este acum desfacerea. Lipsa unui contract cu un hipermarket face desfacerea dificilă.
Mergem într-o altă livadă de 4 hectare, unde proprietarul a reușit să se descurce mai bine cu vânzarea. Pentru că are un depozit frigorific poate păstra fructele pe mai mai mult timp și a reușit să încheie un contract cu un market.
Producătorii români spun că fructele noastre sunt atât de gustoase, pentru că solul are resursele necesare care să le dea o savoare aparte, fără a folosi foarte multe produse chimice, ceea ce ne-ar aduce o poziție foarte bună cel puțin pe piața europeană. Lipsa accesului în marile magazine ne pune însă bețe în roate.
Producătorii din Mehedinți vând merele pentru consum la 2 lei – 2,2 lei kilogramul, en gros și 3 lei el detail, preț la care spun că reușesc să obțină și un profit pentru munca lor, însă prețul merelor în marile magazine a crescut mult în ultima perioadă și este aproape dublu.