Numărul tinerilor care optează pentru învățământul profesional în județul Olt este în creștere. Mulți dintre ei sunt atrași de sprijinul financiar oferit în perioada studiilor, dar și de faptul că, după doi sau trei ani, își pot găsi un loc de muncă chiar la agenții economici la care fac practică. Autoritățile fac eforturi pentru a crește numărul celor care aleg să se angajeze la finalizarea pregătirii, pentru că solicitările de forță de muncă sunt numeroase.
Mulți tineri din Olt aleg să urmeze învățământul profesional din dorința de a se angaja cât mai repede după terminarea studiilor și a avea o meserie bănoasă care să le ofere un trai decent.
Numărul absolvenților de gimnaziu care aleg să urmeze o școală profesională este în creștere, susțin reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Olt. Astfel, în ultimii ani a crescut încet și sigur numărul de clase de învățământ profesional și învățământ profesional dual.
Alegerea specializărilor de la învățământul profesional se face în funcție de solicitările venite din partea angajatorilor locali, parte dintre ei asigurând și pregătirea practică.
Piața locală a muncii oferă mai multe locuri de muncă decât numărul de absolvenți de învățământ profesional.
Avantajele tinerilor care urmează învățământul profesional dual sunt numeroase, cele mai importante fiind: bursa tehnică oferită de agentul economic unde se pregătesc, pe lângă cea oferită de Ministerul Educației, oferirea unei mese calde în perioada practicii și oferirea unui loc de muncă la finalizarea pregătirii.