Dragoș Paul Aligigă, profesor la Universitatea din București și Senior Fellow la Universitatea George Mason din S.U.A. a susţinut, la Craiova, două conferințe despre identitatea națională și criza sistemelor de guvernanță și politice şi viitorul între controlul tehnologic și libertate.
Evenimentul a fost organizat în cadrul atelierului Synaxis de Muzeul Cărții și Exilului Românesc, în parteneriat cu Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman”, Facultatea de Teologie Ortodoxă din Craiova, Universitatea de Medicină și Farmacie şi Muzeul de Artă. TVR Craiova este partener media.
Prima conferinţă, organizată la centrul „Constantin Brâncuși” din Craiova, a pornit de la recunoaşterea modificărilor ideologice pe care revoluţia tehnologică le generează pentru a susţine necesitatea unei înnoiri a aparatului conceptual şi a sistemelor de guvernanţă.
La a doua întâlnire, tot în cadrul atelierului Synaxis, la Facultatea de Teologie din Craiova a fost organizat un atelier în care discuţia a pornit de la două lecturi complementare: Aldous Huxley – Minunata lume nouă, și Robert Silverberg – Vatican, ultimul conclav.
În cadrul întâlnirii de astăzi a fost evidențiat şi felul în care tehnologia, bio-tehnologia și exercitarea unui control din ce în ce mai mare au modificat în mod esențial experiența omului și structura socială.
Profesorul Dragoș Paul Aligigă este membru corespondent al Academiei Române, membru al Academiei Europene, secția de „Guvernanță, instituții și politici publice”. Este autor a numeroase cărți articole academice în domeniile teoriei instituționale, economiei politice, teoriei sociale și filozofiei politice.